O-STA

Inženirke in inženirji bomo! na Gimnaziji Kranj

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani mlade navdušuje nad tehničnimi in naravoslovnimi poklici, ter spodbuja inovativnost med dijaki. Zato v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! redno organizirajo predavanja po slovenskih gimnazijah. Tokrat je bila na vrsti Gimnazija Kranj, ki so jo obiskali v četrtek, 2. junija 2016. Njihova prizadevanja podpira tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj projekta.

Strokovnjaki motivirajo mlade

Sogovorniki so dijakom podelili svoje izkušnje in povedali več o napakah, na katerih so se učili, spogledovali pa so se tudi s sodobnimi tehnologijami in inovacijami. Med govorci je mlade spodbudil tudi izr. prof. dr. Jaka Sodnik iz Laboratorija za informacijske tehnologije na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. Dijakom je pojasnil, da v Laboratoriju za informacijske tehnologije študentje raziskujejo na številnih področjih, kot so: omrežja IP, mobilne komunikacije (karakterizacija mobilnega kanala, sistemi z razširjenim spektrom, sistema GSM in UMTS), zagotavljanje kvalitete storitev v komunikacijskih omrežjih, varnost v komunikacijah, internetna telefonija, frekvenčno časovne transformacije, razvoj program-ske opreme za komunikacijske protokole (xDSL), adaptivno procesiranje signalov, analiza digitalnih prenosnih vodov (teoretična in razpoložljiva kapaciteta), procesiranje govora - kodiranje govora v realnem času, razvoj esperanta, vmesnega jezika pri večjezičnem prevajanju na svetovnem spletu, procesiranje slik (MRI, kompresija slik), osebni komunikacijski sistemi in simulacije komunikacijskih omrežij.

O karieri inženirja

Na okrogli mizi o karieri inženirja so poleg izr. prof. dr. Jaka Sodnika sodelovali tudi direktorica raziskav Nataša Mohorč Kejžar, IPSOS Slovenija; izvršni direktor Matej Košmrlj, NiceLabel; univ. dipl. inž. elektrotehnike Matic Obid, RLS Merilna tehnika; Iza Burnik, EESTEC, evropsko združenje študentov elektrotehnike in računalništva in dr. Blaž Šmid, doktor znanosti s področja elektrotehnike, RLS Merilna tehnika. Skupaj s študenti so si ogledali tudi zanimiv film o inženirstvu in video nagovor evropske komisarke za promet, mag. Violete Bulc. Slednja je tudi inženirka in inovatorka, zato je njena perspektiva dela še posebej navdušila. Poleg vseh govorcev je mlade motivirala tudi mag. Edita Krajnović iz podjetja Mediade, ki je razkrila, kako izbrati poklic in biti pri svojem delu uspešen.