O-STA

Minister Žmavc med slovenskimi podjetniki in društvi v Torontu

Drugi dan svojega obiska pri slovenski skupnosti v Kanadi si je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc ogledal več podjetij v lasti slovenskih rojakov.
Tako je obiskal podjetje za izdelavo lesnih polizdelkov v pohištveni industriji v lasti Klausa Dome, podjetje Just Aluminium v lasti družine Žigante ter podjetje Big Foot, ki izdeluje in vgrajuje okna in vrata, pri čemer sodeluje tudi s podjetji iz Slovenije.
Vsebinsko zelo bogat in koristen je bil pogovor s predstavniki okoli 15 slovenskih ustanov predvsem iz Južnega Ontaria. Predstavnice in predstavniki so predstavili osnovne dejavnosti svojih ustanov, pri čemer so izrazili iskreno hvaležnost za ministrov obisk in pa ponos na svoje delo. To pa je zelo bogato in obsežno, saj na tem območju živi okoli 70% vseh kanadskih Slovencev.
Minister se je vsem zahvalil za vlogo ob slovenskem osamosvajanju in mednarodnem priznavanju ter med drugim izrazil občudovanje nad številnimi dejavnostmi. Kljub bojazni zaradi staranja skupnosti so sogovorniki med pogovorom ugotovili, da stanje ni kritično, saj je v društvih še vedno veliko mladih, med drugim folklorna skupina s kar 95 člani, od najmlajših pa do srednješolcev.
Pred priložnostnim kulturnim programom v organizaciji Vseslovenskega kulturnega odbora (VSKO) je minister Žmavc še enkrat nagovoril navzoče in podelil priznanja Radiu Glas kanadskih Slovencev za 25, časopisu Glas kanadskih Slovencev za 20, Slovenskemu štipendijskemu skladu za 20, VSKO za 25 ter Slovenskemu prekmurskemu društvu za 60 let delovanja.

Ob zaključku dneva je minister prejel tudi simbolno darilo - eno od kar 130 slovenskih zastav, ki so jih naši rojaki na čelu z družino Žigante sami sešili na noč pred razglasitvijo samostojnosti slovenske države.

Poseben pečat je večeru dal obisk poslanca v kanadskem parlamentu Jamesa Maloneya, ki je Sloveniji čestital ob 25-letnici samostojnosti, pozitivno pa se je odzval tudi na pobudo o oživitvi skupine prijateljstva s Slovenijo v kanadskem parlamentu.