O-STA

Minister Žmavc na 50-letnici Kanadsko slovenskega društva Calgary

V soboto, 4. junija 2016, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v okviru svojega gostovanja v Kanadi obiskal dijake slovenske sobotne šole v Torontu. Skupina 14 mladih potomk in potomcev slovenskih izseljencev se v kratkem odpravlja v Slovenijo, kjer se bodo udeležili poletnega tečaja slovenskega jezika. Pred odhodom so naredili zanimivo >domačo nalogo<, vsak je opravil s svojim dedkom ali babico intervju in napisal življenjsko zgodbo, iz česar so nato naredili tudi razstavo.

Ministra je ta dan pot vodila proti zahodu Kanade, v Calgary, kjer je Kanadsko slovensko društvo Calgary slovesno obeležilo 50-letnico delovanja. Minister Žmavc, ki je prvi minister za Slovence po svetu, ki je obiskal to društvo, se je rojakom zahvalil za zvestobo slovenstvu skozi pol stoletja, pa tudi za podporo, ki so jo matični domovini izkazali v času osamosvajanja pred 25 leti.
Društvu na čelu s predsednikom Jožetom Horvatom je ob tej priložnosti izročil tudi priznanje Urada.
V zelo bogatem kulturnem programu je po kakovosti izstopala folklorna skupina Triglav iz Winnipega,iz province manitoba, večjega mesta v osrednjem predelu Kanade. Ker pa društvo praznuje letos 65-letnico delovanja, so tudi ti gostje prejeli priznanje Urada.
Minister Žmavc se je ob tej priložnosti med drugimi srečal tudi s prvim častnim konzulom RS v Calgaryju Alanom Rossom ter z Joeom Cecijem, ministrom province Alberta, pristojnim za finance. Častni gost živi v okraju, kjer je slovenski klub, in je med tamkajšnjimi Slovenci zelo priljubljen. Društvu so čestitali tudi veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen, predstavnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu Marjan Kolarič ter preko videoposnetka nekateri politiki iz province.
Društvo je sicer med redkimi, ki mu članstvo narašča, na novo je začelo s slovensko šolo, zaznati pa je tudi povečanje zanimanja med mlajšimi generacijami.