O-STA

Minister Žmavc uradno odprl prostore konzulata Republike Slovenije v Vancouvru

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v ponedeljek, 6. junija, v Vancouvru slovesno odprl prostore konzulata RS na čelu s častno konzulko dr. Margaret Rudolf. Sprejema se je udeležilo veliko število gostov, uveljavljenih na vancouverskem političnem, gospodarskem in znanstveno-raziskovalnem področju, pa tudi predstavniki medijev. Zbrane je najprej nagovoril veleposlanik Slovenije v Kanadi dr. Marjan Cencen, nato pa je posebej za navzoče slovenske rojake v slovenščini spregovoril tudi minister Gorazd Žmavc.
Oba sta v nagovorih med drugim poudarila pomen imenovanja nove častne konzulke za razvoj dvostranskih odnosov med Slovenijo in Kanado ter dr. Rudolfovi čestitala in zaželela uspešno delo.

Minister se je istega dne srečal tudi z mestnim svetnikom skoraj milijonskega ožjega Vancouvra dr. Kerryjem Jangom, sicer pristojnim za multikulturalizem. Sogovornika sta se strinjala, da obstojajo med državama še velike možnosti za sodelovanje, predvsem na področju turizma, izobraževanja in kulture. Ob tem je nedvomno velikega pomena imenovanje nove častne konzulke, ki bo predstavljala povezavo med Vancouvrom, slovenskim veleposlaništvom v Ottawi in samo Slovenijo.

Minister Gorazd Žmavc s torkom začenja svoje gostovanje v ZDA in sicer najprej z obiskom slovenskih ustanov v Jolietu in Lemontu, "slovenskih" krajih v neposredni bližini Chicaga.