O-STA

Minister Gorazd Žmavc med rojaki v Chicagu

Prvi dan gostovanja v Združenih državah Amerike, torek, 7. junija, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc pričel z vrsto obiskov slovenskih ustanov v okolici Chicaga.
Tako si je - takoj po prihodu iz kanadskega Vancouvra - ogledal prostore sedeža Slovenske ameriške zveze (nekdanje Slovenske ameriške ženske zveze). V zgodovinski stavbi v Jolietu domuje manjši muzej, posvečen slovenskemu priseljevanju na območje Chicaga in Jolieta, pa tudi arhiv, v katerem prostovoljke neutrudno urejajo in digitalizirajo ogromne količine dragocenega arhivskega gradiva.
Čez cesto stoji slovenska cerkev sv. Jožefa, v kateri je enkrat mesečno še vedno slovenska maša, številni zapisi in vitraži v cerkvi pa dajejo vedeti, da so cerkev pred častitljivimi 125 leti zgradili Slovenci. V prostorih nekdanje šole je sedanja župnija uredila zanimiv in bogat muzej, ki priča o slovenski navzočnosti na tem območju.
Sledil je obisk KSKJ - >Kranjsko slovenske katoliške jednote<, ustanovljene leta 1894. Zavarovalniško-hranilniška hiša ima danes okoli 30.000 članov, med njimi še vedno okoli četrtino potomcev Slovencev, sedež v Jolietu pa ima kar 30 zaposlenih. Čeprav gre za finančno ustanovo, je ta še vedno dejavna tudi na področju ohranjanja slovenske kulture.

Naporen dan se je končal slovesno, s slovesnostjo v počastitev 25-letnice neodvisnosti Republike Slovenije v Slovenskem katoliškem centru v Lemontu. Častni konzul RS v Chicagu dr. Janez Vidmar je govoril o usodnih tednih v letu 1991, ko je tamkajšnja slovenska skupnost prepričevala ameriško javnost in politiko o pravilnosti slovenske odločitve o samostojnosti. Po kulturnem programu v izvedbi članic in članov slovenskega središča je zbrane nagovoril tudi minister Žmavc. Slovenski skupnosti se je zahvalil tako za odločilno vlogo pri vplivanju na ameriško priznanje slovenske državnosti kot za dolgoletno neomajno zvestobo slovenstvu.
Podelil je tudi pet priznanj Urada in sicer slovenski župniji sv. Jožefa ob 125-letnici nastanka, podružnicama KSKJ v Jolietu in Pueblu (Colorado) ob 120- oziroma 110-letnici delovanja,
Slovenski ameriški zvezi ob 90-letnici ter gostitelju, slovenskemu središču v Lemontu, ob 20-letnici delovanja. Skupnost v Lemontu je med najdejavnejšimi v ZDA, saj v razmeroma novih prostorih goji zelo živahno kulturno in družabno delovanje, izjemnega pomena pa je tudi slovenska šola z okoli 60 učenci.