O-STA

Minister Gorazd Žmavc v clevelandski mestni hiši

V petek, 10. junija, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc iz
Pittaburgha prispel v "največje slovensko mesto izven Slovenije" Cleveland.
Uvodoma je obiskal Generalni konzulat RS, ki ga vodi generalni konzul Andrej Rode, tam pa se je srečal s predsedujočim Slovensko-ameriškemu poslovnemu združenju (S-ABA) Jožetom Kokaljem. Pogovor je seveda tekel o dosedanjih uspehih združenja pri povezovanju slovenskega in ameriškega podjetništva ter o možnostih sodelovanja v prihodnosti.

Minister Žmavc si je ogledal Slovenski muzej in arhiv ter Slovensko mednarodno rodoslovno društvo, ki domujeta v prostorih Slovenskega narodnega doma, največje in verjetno tudi najlepše tovrstne slovenske ustanove oziroma stavbe v ZDA.
Zanimiv je bil obisk clevelandske državne univerze (CSU) in lektorja slovenskega jezika prof. Luka Zibelnika, ki uveljavlja poučevanje slovenščine preko spleta in je dejaven tudi v muzeju.

Vrhunec dneva je bila osrednja slovesnost ob 25-letnici slovenske državnosti v clevelandski mestni hiši. Po zaslugi župana Franka Jacksona je impozantna stavba mestne hiše postala že tradicionalno prizorišče najpomembnejših "slovenskih" slovesnosti v tem mestu.
Slovesnosti v organizaciji generalnega konzulata RS so se poleg vseh najpomembnejših predstavnikov slovenske skupnosti udeležili med drugim tudi dr. Božo Cerar, veleposlanik RS v ZDA, George Voinovich, upokojeni legendarni clevelandski župan, guverner in senator slovenskega rodu, Frank Jackson, župan Clevelanda, ki je pred petimi leti tudi obiskal Slovenijo in Ljubljano, Michael Polensek, mestni svetnik z najdaljšim stažem v zgodovini mestnega sveta, sicer slovenskega rodu, Joe Cimperman, prav tako Slovenec tretje generacije, nekdanji mestni svetnik, zdaj vodja gospodarske zbornice Global Cleveland idr.
Generalni konzul je uvodoma županu izročil angleški prevod publikacije clevelandskega Slovenca dr. Edija Gobca, ki orisuje vse največje slovenske rojake v ZDA, po nagovorih pa je minister Žmavc podelil priznanja Urada Slovenski radijski družini Pesmi in melodije iz naše lepe Slovenije (za 20-letnico delovanja), Slovenskemu delavskemu domu (ki je v postopku prenehanja delovanja) ob stoletnici nastanka ter prav tako za stoto obletnico prepevanja pevskemu zboru Zarja, ki je na prireditvi tudi nastopal.