O-STA

"Naučili smo se veliko novih stvari in razvili zelo dober odnos v ekipi"

Marija Ivanovska, Tilen Pugelj in Matej Peterka so člani slovenske ekipe, ki se je uvrstila med regijske zmagovalce študentskega tekmovanja PLC+ Challenge - Absolutni zmagovalec prvega mednarodnega študentskega tekmovanja PLC+ Challenge je študentska ekipa iz Srbije

Ljubljana, 15. junij 2016 - V Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu se je odvilo zadnje dejanje mednarodnega študentskega tekmovanja PLC+ Challenge, na katerem so slovenski študentje elektrotehnike svoje znanje in inovativnost pomerili s hrvaškimi in srbskimi študenti. Najboljšo ekipa po izboru mednarodne strokovne komisije so sestavljali srbski študentje, medtem ko so se med zmagovalne tri ekipe v regiji uvrstili tudi slovenski študentje Marija Ivanovska, Tilen Pugelj in Matej Peterka. Mednarodni projekt PLC+ Challenge je letos potekal prvič, slovenski partnerji - mednarodno študentsko združenje EESTEC LC Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in družba Siemens d.o.o. - pa si skupaj s partnerji s Hrvaške in iz Srbije z njim prizadevajo perspektivne bodoče inženirje čim bolje pripraviti na delo v realnem okolju, jim ponuditi nova znanja in jih tako narediti konkurenčnejše na trgu dela.

Tri zmagovalne ekipe, po ena iz vsake države, so za nagrado prejele izobraževanje na Siemensu ter strokovno potovanje v eno od Siemensovih globalnih strokovnih referenc.

Že ob prvi preskočeni oviri so slovenski zmagovalci Marija, Tilen in Matej povedali, da so se tekmovanja udeležili, "da bi se naučili čim več novega o logičnih krmilnikih in se preizkusili, kako dobro se znajdemo in organiziramo pri delu v ekipi. Prav tako je to ena od redkih dodatnih možnosti, pri katerih lahko pokažemo svoje sposobnosti in znanje." In od tekmovanja so odnesli prav to, zaradi česar so se nanj prijavili, "kar pomeni, da smo se naučili veliko novih stvari in razvili zelo dober odnos v ekipi."

Med slovenskimi finalisti, ki so se borili za zmago v Zagrebu, sta bili tudi ekipi v sestavi Jakub Delič, Luka Brodnik in Aljaž Obreza ter Grega Jezeršek, Žan Bunič in Jure Brašanac, ki so se enako kot Marija Ivanovska, Tilen Pugelj in Matej Peterka na finale v Zagrebu uvrstili kot ena od treh najboljših ekip iz nacionalnega dela tekmovanja. V tej prvi fazi tekmovanja so se spopadli z nalogo, ki je bila enaka za vse študente v regiji in skozi katero so pridobili znanje o procesu proizvodnje piva ter ga uporabili za programsko upravljanje pivovarne s pomočjo programirljivih logičnih krmilnikov - PLC-jev. Da bi se lahko študentje z nalogami čim bolje spopadli oz. pridobili kar največ dodatnega znanja, so partnerji v sklopu projekta organizirali vrsto predavanj ter omogočili prakso na vodilni PLC programski opremi.

V okviru finalnega dela mednarodnega tekmovanja je devet najboljših ekip iz Slovenije, s Hrvaške in iz Srbije predstavilo rešitve nadgradnje naloge, njihove predstavitve pa je ocenjevala mednarodna komisija devetih članov, ki so jo sestavljali po en predstavnik fakultete, Siemensa ter Siemensovega partnerja iz vsake od držav.