O-STA

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se mudi v Budimpešti.

Minister Gorazd Žmavc se je v ponedeljek, 20. junija 2016 na povabilo sopredsedujočega slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Madžarski Ferenca Kalmarja, na delovnem kosilu srečal s predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem in predstavniki madžarske manjšine v Sloveniji. Na sestanku sta obe strani podali politični oceni dosedanjega sodelovanja in se dogovorili za okvirni datum zasedanja naslednje mešane komisije, ki bo konec leta 2016 v Budimpešti.

Minister Gorazd Žmavc se je nato kot častni govorec udeležil sprejema ob 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, v organizaciji slovenskega veleposlaništva v Budimpešti, kjer je nagovoril več kot 300 zbranih gostov. V govoru je minister poudaril pomen obeh manjšin, ki predstavljata most kulturno-gospodarsko-političnega povezovanja med državama in se jima ob tej priložnosti tudi zahvalil ter v imenu Vlade Republike Slovenije izrazil pripravljenost in željo po nadaljevanju odličnega sosedskega sodelovanja.

Danes, v torek, 21. junija 2016 se bo minister srečal s predstavniki mesta Budimpešta, s katerimi bo nadaljeval pogovore o tesnejšem sodelovanju v Podonavski regij, s ciljem nadaljevanja podonavske konference, organizirane 10. 12. 2015 v Novem Sadu.