O-STA

Telekom Slovenije je v Tomaju na Krasu vklopil že tisočo bazno postajo LTE/4G

Omrežje Telekoma Slovenije je že pripravljeno na uvedbo storitev SRVCC-VoLTE in VoWIFI, ob tem pa se pripravlja tudi na uvedbo LTE-Advanced Pro

Ljubljana, 5. julija - Telekom Slovenije je v teh dneh v omrežju LTE/4G vključil že 1000 baznih postaj, tako da z mobilnim omrežjem četrte generacije pokriva že več kot 555 krajev in kar 97 % prebivalstva. Na ta način so v Telekomu Slovenije krepko presegli koncesijske zahteve o pokrivanju, ki so izhajale iz zadnje dražbe frekvenc za zagotavljanje javnih mobilnih komunikacijskih storitev AKOS-a, ki so predvidevale 95-odstotno pokritost prebivalstva do leta 2019.

Prenos podatkov v mobilnem omrežju LTE/4G Telekoma Slovenije je že v lanskem letu presegel podatkovni promet prek omrežja UMTS/HSDPA (3G), tako da trenutno predstavlja več kot 75 % celotnega podatkovnega prenosa v mobilnih omrežjih Telekoma Slovenije. V letu 2015 se je mobilni podatkovni promet v omrežju LTE/4G, v primerjavi z letom poprej, povečal za 51 %, število LTE-naprav v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije pa za 63 %.

Omrežje Telekoma Slovenije je ob tem že pripravljeno na uvedbo storitev SRVCC-VoLTE in VoWIFI, ki temeljita na integraciji različnih tehnologij. Telekom Slovenije bo obe storitvi uporabnikom ponudil, ko bo na voljo dovolj širok nabor terminalne opreme, ki bo omogočala kakovostno uporabo. Hkrati s tem se Telekom Slovenije pripravlja tudi na uvedbo tehnologije LTE-Advanced Pro oz. tehnologije 4.5 G, ki bo v obstoječih omrežjih LTE/4G omogočala doseganje hitrosti prenosa podatkov do 1 Gbit/s. Nova tehnologija bo torej omogočala še boljšo stabilnosti in še višje prenosne hitrosti večjemu številu uporabnikov, ki bodo prenos podatkov na določeni lokaciji uporabljali istočasno. Telekom Slovenije sicer tehnologijo LTE-Advanced zaenkrat zagotavlja na 123 lokacijah po Sloveniji.

V Telekomu Slovenije se trudijo, da svojim uporabnikom zagotavljajo čim boljšo uporabniško izkušnjo, zato tudi dosledno testirajo skladnost terminalske opreme z nastavitvami omrežja in pričakovanji uporabnikov. V ponudbo Telekoma Slovenije so tako umeščene le na ta način verificirane naprave. Strokovnjaki Telekoma Slovenje vsako leto testirajo od 150 do 200 različnih naprav.

V Telekomu Slovenije bodo svoje omrežje še naprej aktivno razvijali in nadgrajevali z novimi tehnologijami, ki bodo omogočale nove storitve in še boljšo uporabniško izkušnjo. Skladno z razvojnimi trendi je Telekom Slovenije v lanskem letu med prvimi operaterji uporabnikom omogočil tudi uporabo interneta, fiksne telefonije in televizije prek mobilnega omrežja LTE/4G. Želene storitve so uporabnikom tako na voljo ne glede na tehnologijo.