O-STA

[Vabilo]: Aktivnosti MSS ob mednarodnem dnevu mladih (12.8.2016 med 10. in 15. uro - Prešernov trg, Ljubljana)

Spoštovani,

vabimo vas, da se udeležite aktivnosti Mladinskega sveta Slovenije (MSS), s katerim bomo obeležili mednarodni dan mladih. Potekale bodo

v petek, 12. avgusta 2016, od 12. ure naprej,

na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Ob 12. uri bomo izvedli posebno različico igre Človek, ne jezi se, katere namen je na inovativen način mladim, odločevalcem in širši javnosti predstaviti teme iz področja avtonomije mladih, mladinskega dela in predstaviti položaj mladih v Sloveniji. V igri bodo sodelovale 4 ekipe: ekipa predstavnikov Vlade Republike Slovenije, ekipa poslancev Državnega zbora, ekipa predstavnikov nacionalnih mladinskih organizacij in ekipa mladih. Udeležbo so potrdili Martina Vuk (državna sekretarka na MDDSZ), Tadej Slapnik (državni sekretar v KPV), Andrej Čuš (poslanec) in predstavnik Urada RS za mladino.

Ob 13. uri bo sledila novinarska konferenca, na kateri bomo predstavili pilotni indeks mladih v Sloveniji. Posebnost indeksa je, da prikazuje položaj mladih v primerjavi z odraslo populacijo. Z njim želimo opozoriti na nujnost sistematičnega spremljanja položaja mladih, da lahko primerno načrtujemo ukrepe na različnih področjih, ki vplivajo na življenja mladih, od zaposlovanja in stanovanjske politike, do izobraževanja, participacije, zdravja in kulture.

Urnik aktivnosti na Prešernovem trgu:

  • 10:00 - 15:00: Stojnica, na kateri bomo izvajali strukturirani dialog.
  • 12:00 - 12:45: Izvedba posebne različice igre Človek, ne jezi se.
  • 13:00 - 13:30: Novinarska konferenca, na kateri bomo predstavili Indeks mladih in naše sporočilo ob mednarodnem dnevu mladih 2016.

Organizacija združenih narodov je leta 2000 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih, z namenom osveščanja in opozarjanju javnosti in institucij na položaj, vlogo, pravice in dolžnosti ter probleme mladih in razpravljanju o vprašanjih, ki zadevajo mlade po vsem svetu.

Strukturirani dialog je instrument s katerim mladi dobijo priložnost za neposredno sodelovanje pri dialogu z odgovornimi za mladinsko politiko in s tem možnost pravega razvoja mladinske lokalne in nacionalne politike .

Na novinarski konferenci bo sodelovalo vodstvo Mladinskega sveta Slovenije.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na pr@mss.si ali na 041 897 616 (Borut Cink).

Vljudno vabljeni!

Mladinski svet Slovenije