O-STA

10 let uspešnega poslovanja Gorenja Tiki v Stari Pazovi

Tovarna grelnikov vode Gorenje Tiki je obeležila 10. obletnico proizvodnje v Srbiji. Gorenje Tiki deluje v okviru Skupine Gorenje, enega vodilnih proizvajalcev gospodinjskih aparatov na svetu, ki s svojimi izdelki prisotna na srbskem trgu več kot 65 let.

Stara Pazova je edini proizvodni center v Skupini Gorenje za izdelavo malo-, srednje- in velikolitražnih grelnikov vode. Na šestih proizvodnih linijah izdelamo letno pol milijona električnih grelcev. Izdelujemo in prodajamo tudi toplotne črpalke za sanitarno vodo in stanovanjske objekte, obenem pa tudi klimatske naprave za poslovne in stanovanjske prostore. 90 odstotkov grelnikov vode izvozimo v 34 držav po vsem svetu, kar potrjuje, da izdelujemo kakovostne aparate. Največji trgi so Nemčija, Avstrija, Srbija, Hrvaška in Rusija. "Spominjam se, da smo v Stari Pazovi pred desetimi leti začeli z eno samo proizvodno linijo in 15 zaposlenimi. V zadnjem desetletju smo s predanostjo ekipe, tehničnimi inovacijami, novimi tehnologijami in oblikovanjem dosegli pospešeno rast in razvoj, "je povedal član uprave Gorenja Branko Apat.

V Gorenju Tiki načrtujemo nadaljno rast poslovanja, kar bomo dosegli z vlaganjem v zaposlene, doseganjem najvišjih kakovostnih standardov, pa tudi z uvajanjem novih tehnologij in sodobnega dizajna. Proizvodne zmogljivosti Gorenja Tiki v Stari Pazovi so dimenzionirane tako, da omogočajo rast in širitev vseh proizvodnih aktivnosti.

Branko Apat poudarja: "Gorenje je prvak na srbskem trgu, vendar pa lojalnosti kupcev nismo dosegli čez noč, temveč z več kot 65 leti prisotnosti na tržišču. Zato čutimo obvezo, da kljub velikemu cenovnemu pritisku zaradi majhne kupne moči ponudimo energijsko učinkovite aparate in sodobni življenjski slog podpremo z inovacijami, ki olajšujejo življenje. Skrb za potrošnike izkazujemo tudi z uslugo našega poprodajnega servisa, ene najsodobnejših tovrstnih mrež v Srbiji. To so vrednote, ki jih bomo negovali tudi v prihodnje."

Skupina Gorenje ima v Srbiji tri tovarne za proizvodnjo gospodinjskih aparatov, poleg tega pa še orodjarno, v kateri izdelujemo orodja za avtomobilsko industrijo in gospodinjske aparate. V omenjene tovarne je Skupina Gorenje doslej vložila približno 100 milijonov evrov, v celotni Srbiji pa zaposlujemo okoli 2500 ljudi, kar kaže, da je Srbija za Skupino strateško pomembna.

Gorenje je eden največjih izvoznikov v Srbiji, saj smo leta 2015 izvozili za 140 milijonov evrov izdelkov. Družba pa v Srbiji ni le proizvajalec bele tehnike in zaposlovalec, temveč tudi kupec. Široko razvita dobavna mreža in razvoj poslovanja sta odprla številna delovna mesta ne samo v naših tovarnah, v katerih se je število zaposlenih od odprtja podvojilo, temveč tudi pri dobaviteljih širom Srbije.

O Gorenju Tiki

Gorenje Tiki je četrti največji proizvajalec grelnikov vode Evropi. 90 odstotkov proizvodnje izvozi v 34 držav po svetu, največ v Nemčijo, Avstrijo, Hrvaško in Rusijo. Domači srbski trg je na tretjem mestu, tržni delež v Srbiji pa 40 odstoten. Tovarna v Stari Pazovi je v desetih letih izdelala 3,26 milijona aparatov. Po uvedbi novih energetskih standardov v EU smo lani posodobili program električnih grelnikov vode ter mu dodali novorazvit program toplotnih črpalk za gretje sanitarne vode in stanovanjske objekte. V strateškem načrtu do 2020 za področje HVAC (heating, ventilation and air-conditioning) pripravljamo tudi novo paleto izdelkov za izvoz v ZDA, s čimer bomo v 2017 začeli osvajati to zahtevno tržišče.


Gorenje gospodinjski aparati, d.d.Partizanska cesta 12, 3320 VelenjeSlovenija



www.gorenje.com

Sodišče registracije Okrožno sodišče v Celju
Matična številka 5163676
Osnovni kapital EUR 101.922.103,97