O-STA

Digitalizacija podjetij iz oči v oči s slovenskimi gospodarstveniki

Ljubljana, München, Walldorf 7. oktober 2016 - Delegacija slovenskih gospodarstvenikov se je v Nemčiji izobraževala na področju digitalizacije proizvodnje in procesov v podjetjih. Njihovi sogovorniki so bili direktorji proizvodnje in specialisti za digitalizacijo procesov.

Četrta industrijska revolucija, ki je nepogrešljiva v poslovnem svetu v Nemčiji, je v Sloveniji še v razvojni fazi, je pokazala lanskoletna anketa Slovensko-nemške gospodarske zbornice o stanju industrije v Slovenji. "Glede na predvidene vložke slovenskih podjetij v digitalizacijo smo poleg vrste izobraževalnih dogodkov pripravili tudi delegacijo, kjer so lahko udeleženci globje spoznali in doživeli primere dobre prakse in se predvsem nadaljnje izobrazili na področju trendov industrije 4.0 v Nemčiji, ki je pionir na tem področju", Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice, pove o razlogih za močno gospodarsko delegacijo, ki se je te dni mudila v Nemčiji.

Gospodarstveniki so v celodnevnem programu izobraževanja v koncernu SAP posvetili konceptu integrirane tovarne, ki združuje tako nadzor proizvodnje, personalizacijo izdelkov ter tudi nadzor nad porabo energije. Poudarek je bil tudi na digitalnem povezovanju vseh procesov v podjetjih, od nabave do skladiščenja in prodaje. Del izobraževanja je bil namenjen tudi analizi velikih količin podatkov, ki pripomorejo k boljšemu nadzoru proizvodnih ciklov ter izkoriščenosti in nepravilnosti v delovanju samih strojev ter strojnemu učenju, pri katerem se s programiranjem strojev omogoči njihovo večjo prilagodljivost in odpornost na napake. Govora je bilo tudi o uporabi mobilnih platform, ki omogočajo nenehno povezanost potrošnikov in podjetij, kar danes vse bolj postaja realnost.

Gospodarska delegacija se je v Münchnu srečala z generalnim konzulom Republike Slovenije v Münchnu kot tudi z odgovornimi za vodenje proizvodnih procesov iz koncerna BMW, kjer so si v spremstvu strokovnjakov za digitalizacijo ogledali proizvodnjo avtomobilov in se izobrazili o inovativnih proizvodnih tehnologijah ter avtomatizaciji proizvodnje. Poleg tega so spoznali slovenski inkubator v Münchnu, Accelerator Venture Gates ter tako prejeli tudi informacije o poslovnem vstopu na nemški trg ter o možnostih investicij v Nemčiji.

"Prav strokovno izobraževanje s primeri dobre prakse lahko omogoči hitrejšo in bolj kakovostno digitalizaciji procesov v slovenskih podjetjih, ki bodo nenazadnje tudi pripomogli k dvigu mednarodne konkurenčnosti Slovenje in njenega gospodarstva." je dodala Gertrud Rantzen.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica z iniciativo Industrija 4.0, Ustvarjamo prihodnost želi slovenskemu gospodarstvu pripomoči pri vstopanju na pot digitalizacije procesov, ki bodo povečali produktivnost in konkurenčnost Slovenije.

Fotografije z dogodka so na voljo na povezavi:

https://www.dropbox.com/sh/ewf80ujgi9l9fbh/AABL65HiIypNDR8KNg-TZAGwa?dl=0