O-STA

Dan slovensko-nemškega gospodarstva 2024 "Krožno gospodarstvo: Stičišče inovacij in trajnostnega razvoja"

Sporočilo za javnost | Ljubljana, 8. april 2024

Dan slovensko-nemškega gospodarstva 2024

· 16. april 2023, 9:00 - 14:00

· IEDC Poslovna šola Bled, Prešernova cesta 33, 4260 Bled

Spoštovani predstavniki medijev,

Zmerna svetovna gospodarska rast daje upanje nemškim podjetjem, ki so zlasti dejavna na področju mednarodnega poslovanja. Toda vse večji protekcionizem in geopolitična tveganja povzročajo negotovost. Poleg tega strukturni izzivi, kot so prehod na zeleno energijo, digitalizacija in pomanjkanje kvalificirane delovne sile, obremenjujejo izvozno usmerjeno nemško gospodarstvo. Na podlagi črnogledih poslovnih pričakovanj podjetij DIHK za leto 2024 napoveduje dodatno znižanje nemškega BDP za -0,5 %, potem ko se je leta 2023 že zmanjšal za 0,3 %.

Vljudno vabljeni na osrednji gospodarski dogodek Slovensko-nemške gospodarske zbornice - Dan slovensko-nemškega gospodarstva, 16. aprila 2024, v sodelovanju z IEDC - Poslovno šolo Bled! Na dogodku bomo pod sloganom "Krožno gospodarstvo: Stičišče inovacij in trajnostnega razvoja" razpravljali o ključnih prepletih dvostranskih gospodarskih vezi skozi globalno perspektivo, trajnost in temeljno vlogo ESG dejavnikov pri spodbujanju poslovne transformacije.

Z uglednimi sogovorniki gospodarskega in političnega parketa Slovenije in Nemčije se bomo poglobili v kompleksnost svetovne gospodarske dinamike. Predstavljen bo vpogled v perspektive nemških podjetij in izzive, s katerimi se soočajo v današnjem gospodarskem okolju. Kljub zmerni globalni gospodarski rasti, ki podjetjem daje kanček upanja, pa vse večji protekcionizem in geopolitična negotovost predstavljata veliko preizkušnjo. Poleg tega na izvozno usmerjeno nemško gospodarstvo še naprej vplivajo strukturni prehodi k zeleni energiji, digitalizacija in pomanjkanje kvalificirane delovne sile.

Na drugi strani podjetja spopadajo s trajnostnim razvojem in soočajo s temami, ki pogosto niso njihova osrednja dejavnost. Zahteve po učinkovitih trajnostnih ukrepih prihajajo z več smeri: od interesnih skupin, pravnih predpisov do finančnega sveta. Pomembna je celostna obravnava, tudi zaradi novih direktiv Evropske komisije. Kvalificirana podpora strokovnjakov je ključni dejavnik za učinkovito pozicioniranje podjetja, oblikovanje časovnega in akcijskega načrta za doseganje ciljev. Konferenca bo ponudila vpogled v različne vidike krožnega gospodarstva - od izvajanja trajnostnih praks v podjetjih, kot sta Interzero in BSH, do pobud krožnega gospodarstva, ki jih vodi BASF, ter razumevanja aktualnih trendov na področju direktive ESG in njene implementacije v slovensko nacionalno zakonodajo, predstavljene s strani Odvetniške pisarne Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji.

***

PROGRAM DOGODKA

08:30 - 09:00 Registracija

09:00 - 09:15 Pozdravni nagovori

· Dagmar von Bohnstein, predsednica AHK Slovenija

· Nj. Eks. Natalie Kauther, veleposlanica Zvezne republike Nemčije v Sloveniji

· prof. dr. Danica Purg, ustanoviteljica in predsednica IEDC-Poslovne šole Bled

09:15 - 09:45 Keynote: Krmarjenje po nemškem gospodarskem okolji: vpogled v perspektive podjetij

· Melanie Vogelbach, vodja oddelka za mednarodno gospodarsko politiko, zunanjetrgovinsko pravo, Nemška gospodarska zbornica

Zmerna svetovna gospodarska rast daje upanje nemškim podjetjem, ki so zlasti dejavna na področju mednarodnega poslovanja. Toda vse večji protekcionizem in geopolitična tveganja povzročajo negotovost. Poleg tega strukturni izzivi, kot so prehod na zeleno energijo, digitalizacija in pomanjkanje kvalificirane delovne sile, obremenjujejo izvozno usmerjeno nemško gospodarstvo. Na podlagi črnogledih poslovnih pričakovanj podjetij DIHK za leto 2024 napoveduje dodatno znižanje nemškega BDP za -0,5 %, potem ko se je leta 2023 že zmanjšal za 0,3 %.

09:45 - 10:30 Panel: Trajnostna rast: Preučevanje vloge slovensko-nemških poslovnih odnosov

· Matevž Frangež, državni sekretariat, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Republika Slovenija

· Melanie Vogelbach, vodja oddelka za mednarodno gospodarsko politiko, zunanjetrgovinsko pravo, Nemška gospodarska zbornica

· Tibor Šimonka, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije

· Medeja Lončar, Generalna direktorica Siemensa v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji

Moderator: Igor E. Bergant, novinar in voditelj informativnih oddaj na TV Slovenija

10:30 - 10:50 Keynote: Uvodni prikaz krožnega gospodarstva

· Branko Žibret, partner in izvršni direktor, Kearney

Deležniki v podjetjih se ne ukvarjajo zgolj z aktivnim prizadevanjem za ESG, temveč vključujejo pobude ESG tudi v regulativne okvire. To jasno prikazuje dvojno naravo ESG za podjetja: na eni strani predstavlja upoštevanje predpisov ESG tveganje, na drugi pa razkriva izjemne priložnosti za ustvarjanje vrednosti. Branko Žibret bo v uvodnem predavanju predstavil, kako podjetja v Sloveniji in širši regiji JV Evrope uspešno navigirajo na področju ESG. Hkrati bo ponudil vpogled v strateški razvoj od zavez "Net Zero" k bolj celovitemu pristopu "krožnosti", ki vključuje regenerativni in obnovitveni model za prihodnje poslovne dejavnosti.

10:50 - 11:10 Keynote: Izvajanje trajnostnega razvoja v podjetju: Praktični pristop

· Andrea Sterpellone, direktor za svetovanje in poslovni razvoj, Interzero Italija

Podjetja se morajo spopasti s trajnostnim razvojem in se soočiti s temami, ki pogosto niso njihova osrednja dejavnost. Zahteve po učinkovitih trajnostnih ukrepih prihajajo z več smeri: od interesnih skupin, pravnih predpisov do finančnega sveta. Pomembno je, da se zadeva obravnava celostno, tudi zaradi novih direktiv Evropske komisije o zelenem zavajanju in poročanju o trajnostnem razvoju podjetij. Kvalificirana podpora strokovnjakov tega sektorja je ključni dejavnik za učinkovito pozicioniranje podjetja, oblikovanje časovnega načrta in akcijskega načrta za doseganje ciljev.

11:10 - 11:40 Odmor za kavo in mreženje

11:40 - 12:00 Keynote: Biti v začaranem krogu

· Simon Franko, Generalni direktor, BASF Adriatic

Krožno gospodarstvo pomeni ločevanje rasti od porabe virov. BASF spodbuja krožno gospodarstvo, tako da najbolje izkorišča omejene vire našega planeta: ohranjamo jih v rabi čim dlje, zmanjšujemo količino odpadkov in ustvarjamo dodano vrednost z obnovljivimi viri. Prizadevamo si za prehod v bolj krožno gospodarstvo z vse večjo rabo recikliranih in obnovljivih surovin, oblikovanjem novih materialov in ustvarjanjem novih poslovnih modelov. BASF je zato začel izvajati nov program krožnega gospodarstva. Predstavljena bodo nekatera vprašanja in najboljši primeri.

12:00 - 12:20 Keynote: Krožno gospodarstvo v praksi: soočanje z izzivi

· Maria Christine Betz, vodja za trajnostni razvoj podjetja, BSH Home Appliances Group

Dosledno izvajanje krožnega gospodarstva predstavlja velik izziv za vse industrije. Hkrati se zavedamo, da je varčevanje z viri edini način varstva podnebja. Prizadevanje družbe BSH za vzpostavitev krožnega gospodarstva kot proizvajalca gospodinjskih aparatov zajema celotno vrednostno verigo. To vključuje optimizacijo uporabe virov, zmanjšanje emisij in porabe energije ter raziskovanje novih poslovnih modelov. Prepričani smo, da je krožno gospodarstvo spodbujevalec za doseganje naših ambicioznih podnebnih ciljev in večjo obstojnost našega poslovanja.

12:20 - 12:40 Keynote: Zeleni prehod: trenutni trendi

· David Premelč, partner, Law Firm Rojs, Peljhan, Prelesnik & partners

Predavatelj bo skozi pregled relevantne evropske in nacionalne zakonodaje predstavil ključne ukrepe na področju zelenega prehoda in izpolnjevanja zavez iz Evropskega zelenega dogovora. Poseben poudarek bo namenjen Direktivi o poročanju podjetij o trajnosti (CSRD) in njeni implementaciji v slovenski pravni red z novelo ZGD-1M. V okviru predavanja bo predavatelj prav tako obravnaval odprta vprašanja, ki se pojavljajo v pričakovanju sprejetja Direktive o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnosti (CSDDD) in njenem vplivu na M&A transakcije ter se dotaknil tudi ukrepov za varstvo potrošnikov glede greenwashinga, kot jih predvideva Direktiva o utemeljitvi in sporočanju izrecnih okoljskih trditev (GCD).

12:40 - 13:25 Panel: Spodbujanje sprememb: Vloga ESG pri preoblikovanju podjetij

· Lorenzo Ramajola, generalni direktor UniCredit Bank Slovenija

· Nejc Lahne, Generalni direktor | Vodja E.ON Energy Infrastructure Solutions Slovenija

· Njives Prelog Neffat, odvetnica in partnerka v Odvetniški družbi Neffat in partnerji

· Branko Žibret, partner in izvršni direktor, Kearney

Moderator: Blaž Golob, direktor Inštituta GFS

13:25 - 15:00 Kosilo in mreženje

Voditeljica: Tina Drolc, vodja komuniciranja in dogodkov, AHK Slovenija

*Možne spremembe v programu dogodka.

*Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

***

Za akreditacije, intervjuje, izjave, prijazno prosim za predhodno najavo na:

Tina Drolc

E: tina.drolc@ahkslo.si

M: +386 30 451 888