O-STA

Konferenca: Zelena preobrazba industrije, vključno s komercialno samooskrbo z OVE

· torek, 19. marec 2024, 09:00 - 13:30

· Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, Pot za Brdom 4, 1000 Ljubljana

Spoštovani predstavniki medijev,

vljudno vabljeni na strokovno konferenco Zelena preobrazba (predelovalne) industrije, vključno s komercialno samooskrbo z obnovljivimi viri energije, ki poteka 19. marca 2024 v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons. Dogodek poteka v okviru nemške pobude za izvoz energije Exportinitiative Energie in s podporo nemškega Ministrstva za gospodarstvo in varstvo podnebja (BMWi).

Obnovljivi viri energije (OVE) so v Nemčiji med najpomembnejšimi viri električne energije, njihova širitev pa je eden od osrednjih stebrov nemškega energetskega prehoda. Nemška oskrba z energijo naj bi tako postala podnebju prijaznejša, hkrati pa tudi manj odvisna od uvoza fosilnih goriv.

V skladu s ciljem, določenim v Zakonu o obnovljivih virih energije, naj bi do leta 2025 40-45 % električne energije, porabljene v Nemčiji, izviralo iz OVE. Nemčija želi, da bi zelena energija do leta 2030 predstavljala 80 % njene mešanice energetskih virov. Opustila je jedrsko energijo in namerava opustiti večino proizvodnje iz premoga, preostale plinske elektrarne pa bo uporabljala predvsem za rezervno oskrbo omrežja.

V okviru strokovne konference bodo nemški in slovenski strokovnjaki s področja energetske samooskrbe razpravljali o razpoložljivih tehnologijah, razvoju trga ter tržnem potencialu. Na konferenci bodo predstavljeni inovativni pristopi vodilnih nemških podjetij na področju trajnostne energije, najnovejše tehnnologije na področju fotovoltaike, svet hranilnikov energije in naprednih sistemov za upravljanje z energijo, revolucionarni sistemi, ki spreminjajo biomaso in zelene odpadke v dragocen vodik, ter najnovejše rešitve za shranjevanje sončne energije, vključno s tehnologijami za solarno ogrevanje.

Posebno pozornost bomo namenili tudi trenutnim prizadevanjem za samooskrbo podjetij v Sloveniji in vlogi Eko sklada pri spodbujanju energetske učinkovitosti.

Dogodek poteka v slovenskem in nemškem jeziku, s simultanim prevajanjem.

PROGRAM

08:30

Registracija udeležencev & kava

09:00

Uvodni pozdrav

Dagmar von Bohnstein, Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice

Eva Ricarda-Willems, namestnica veleposlanika Zvezne republike Nemčije v Sloveniji

09:20

Predstavitev nemške pobude za izvoz energije Exportinitiative Energie; energiewaechter GmbH

09:40

Energetska samooskrba podjetji v Sloveniji;

Nejc Jurko, Zavod Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško

10:10

Zeleni prehod - finančne spodbude Eko sklada za poslovne subjekte; Primož Krapež, Podsekretar Eko sklada

10:40

Odmor za kavo in mreženje

11:10

Shranjevanje energije - ključ za razogljičenje komercialnega in industrijskega sektorja; Simon Steffgen, višji strokovnjak za komercialni in industrijski sektor, Združenje za sisteme shranjevanja energije

11:40

TESVOLT GmbH; Baterijski sistem za shranjevanje energije za mala in srednje velika podjetja ter industrijo: Študija primera; Miha Požauko, direktor Geo Energy d.o.o.

11:55

HITES Holding GmbH; Vodik iz biomase; Dr. Dragan Stevanović, direktor, HITES Holding GmbH

12:10

Nemški PV trg vključno z fotovoltaiko za poslovne stavbe; Thomas Rudolph, Strokovna skupina za fotovoltaiko za stavbe in "prosumerje", Zvezno združenje Solarwirtschaft (BSW) v Berlinu

12:40

IBC Solar AG; Have Sun! Energija za vsak sektor: IBC SOLAR rešitve za izrabo neskončne energije sonca; Marian Möller, project manager, IBC Solar AG

12:55

Sonnenrepublik GmbH; Sonnenrepublik - strokovnjak za samostojne in balkonske PV sisteme; Dr.Oliver Lang, direktor, Sonnenrepublik GmbH

13:10

Sunlight GmbH; tbd; Eric Meissner, direktor, sunlight solutions GmbH

13:25

Kosilo za mreženje in individualna B2B srečanja

Moderacija: Tatjana Dolanc

***

Več informacij in akreditacije:

mag. Tina Drolc

E: tina.drolc@ahkslo.si

M: +386 30 451 888

***

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.