O-STA

Poslovna konferenca Slovenska podjetnost kroži prek meja v Muenchnu

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je včeraj, 13. oktobra, v Muenchnu organiziral poslovno konferenco z naslovom Slovenska podjetnost kroži prek meja.

Gre za osmo v ciklu konferenc s skupnim nadnaslovom Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva, ki jih je Urad doslej organiziral v Sloveniji, tokrat pa je šlo za prvi tovrsten dogodek zunaj meja naše države. Dogodka, ki je potekal v soorganizaciji Generalnega konzulata RS v Muenchnu, se je udeležilo prek 60 slovenskih podjetnikov, ki so tja prišli iz Slovenije, ali pa živijo in delujejo v Nemčiji.

Namen tovrstnih konferenc je namreč prav povezovanje slovenskih podjetnikov iz drugih držav z matično domovino, pri čemer gre za dodano vrednost tudi v smislu odpiranja domačega malega in srednjega podjetništva v tujino - ob sodelovanju s podjetniki slovenskega rodu.

Na dogodku so se javno predstavile razmeroma nove slovenske poslovne ustanove iz Nemčije (Slovensko-bavarsko združenje (Muenchen), Mednarodni poslovni klub Slovenija (Muenchen), Poslovni klub GeriS (Nuernerg)) in Slovenska gospodarska zveza iz Celovca, zbrane pa so nagovorili minister Gorazd Žmavc, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, generalni konzul v Muenchnu Jožef Keček in pa Klaus Kaiser, predsednik Bavarskega združenja trgovskih zastopnikov.

Najpomembnejši del dogodka je bilo mreženje, na katerem so podjetniki sklepali nove "čezmejne" poslovne povezave in poznanstva.