O-STA

Znani zmagovalci drugega finančno-tehnološkega Hackathona, s pomembno vlogo tudi MakerLab z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko

Domači in tuji programerji, oblikovalci ter idejniki so 24 ur razvijali rešitve za 7 hack izzivov, pri katerih so sodelovale tako banke (SKB in Nova KBM) kot tudi domača in tuja start-up podjetja v finančni industriji (Bitstamp, MicroBlink, Halcom Plačila), podjetja, ki delujejo v omenjeni industriji (Halcom CA) ter podjetja, ki jih zanimajo FinTech rešitve (Atlantic Grupa). Za razvoj novih inovacij na 2. Adriatic FinTech Hackathonu je tehnološko razvojno platformo med drugim omogočil tudi MakerLab, ki deluje v okviru Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Znani so zmagovalci drugega 24-urnega finančno-tehnološkega Hackathona - 2nd Adriatic FinTech Hackathon, na katerem se je več kot 120 domačih in tujih programerjev (iz držav: Velika Britanija, Belgija, Poljska, Avstrija, Italija, Madžarska, Turčija, Egipt, Indija, Rusija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija) po principu odprtega inoviranja pomerilo v razvoju rešitev na dane izzive 7 Hack partnerjev; SKB, Halcom CA, Nova KBM, BitStamp, Hal mBills, MicroBlink in Atlantic Grupa. Strokovno komisijo je najbolj prepričala ekipa ZeroPass iz Slovenije, ki jo sestavljajo: Luka Perčič, Nejc Žerjal in Črt Vavroš. Žirijo so navdušili z inovativno rešitvijo z imenom Contact2Pay in tudi prejeli glavno nagrado v višini 10.000 EUR.

FinTech industrija v zadnjem času nedvomno doživlja hiter vzpon ter potrošnikom nudi vedno bolj napredne, preproste in učinkovite rešitve za njihov vsakdan. Sestavljajo jo podjetja, ki z uporabo tehnologije in tehnoloških inovacij skušajo izboljšati trenutne finančne storitve. Z vizijo FinTech Hackathona, ki ga organizira Halcom ob podpori partnerjev projekta, želijo tudi v našem okolju aktivno prispevati k hitrejšemu razvoju celotnega ekosistema, ki največje vzpone doživlja predvsem v zahodnih državah. Za razvoj novih inovacij na 2. Adriatic FinTech Hackathonu so svoje tehnološke razvojne platforme omogočila podjetja Halcom, MakerLab, ki deluje v okviru Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Microsoft, in MicroBlink. V 24 urah se je tako v razvoju idej ter programiranju inovativnih rešitev različnih tematik pomerilo preko 120 razvojnih inženirjev, dizajnerjev in vseh, ki želijo prispevati k inoviranju v bančni oz. finančni industriji. 2. Adriatic FinTech Hackathon je s svojim uspehom postavil mejnik v finančni industriji v regiji in tako vzpostavlja v Ljubljani novo središče, ki je zanimivo za finančno industrijo, tako banke, kot FinTech podjetja.

"Halcomu je z organizacijo FinTech Hackathona uspelo doseči zastavljene cilje in povezati banke ter startupe v premikanju meja v inoviranju na področju finančne industrije. Zelo vesel sem pozitivnega odziva partnerjev in verjamem, da je letošnji dogodek nadgradil lanskega ne samo po številu tekmovalcev in kvaliteti inovacij, temveč tudi s kvalitetnimi partnerji in prepoznavnostjo v širšem Adriatik in Balkan prostoru. S tem Hackathonom smo pokazali, da lahko vsi skupaj inoviramo in prehitimo tudi druge globalne ponudnike," je povedal Marko Valjavec, glavni izvršni direktor Halcoma.

Miha Vidmar, direktor razvoja v podjetju Halcom in član glavne žirije 2nd Adriatic FinTech Hackathona, je obrazložil odločitev žirije: "Zmagovalna ekipa se je pokazala s precej drugačno rešitvijo od ostalih, pri kateri so namesto vnosa gesla za npr. potrdilo plačila uporabili NFC, ki je prisoten na vseh novih brezstičnih karticah (rešitev je bila neodvisna od banke, ki je izdala plačilno kartico). S samim dotikom kartice in telefona se potrditev plačila izvede brez dodatnega vnašanja gesla na strani uporabnika, ki ga lahko nek napadalec tudi prestreže. S tako rešitvijo so se lotili problema varnosti na uporabniku prijazen način, pri čemer niso žrtvovali stopnje varnosti. Rešitev je bila inovativna, nadgrajevala je obstoječe tehnologije, kar ji omogoča izredno hiter nastop na trg in je bila enostavna za uporabo. Po vrhu vsega pa je bila še tehnično zanimiva in zahtevna za izvedbo. Imela je vse, kar bi si želeli pri zmagovalcu hackathona. Ekipa se je z rešitvijo izredno izkazala in je odličen zmagovalec drugega Adriatic FinTech Hackathona ter postavila visoke standarde za vse bodoče hackathone."

Izjavo v imenu zmagovalne ekipe ZeroPass je podal član Luka Perčič: "Contact2Pay je rešitev, ki vzame brezstične kartice in jih uporabi za plačevanje preko spleta. Vsakič, ko naročimo preko spleta, dobimo push notification na telefon, tam odobrimo transakcijo z NFC kartico. Posebnost tega je, da četudi je telefon uporabnika okužen, je celotna transakcija še vedno varna, ker jo brani čip na NFC kartici, kjer se izvede podpis transakcije. Mi smo zelo uživali na hackathonu, organizacija je bila zelo dobro postavljena, tudi žirija je bila ustrezno sestavljena. Bili smo že na večih hackathonih in za razliko od ostalih je na Adriatic FinTech Hackathonu v finalnih predstavitvah skupin bilo moč videti dovršene in dokončane projekte, namesto zgolj nekih prosojnic. Tudi glavna nagrada 10.000 eur nas je motivirala in nam je dala signal, da organizatorji mislijo resno."