O-STA

Obeležitev 30. obletnice delovanja programa mladih raziskovalcev

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel direktorja in predsednika Znanstvenega sveta ARRS, predsednika SAZU ter državnega sekretarja na MIZŠ

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, v torek, 18. oktobra 2016, ob obeležitvi 30. obletnice delovanja programa mladih raziskovalcev sprejel dr. Józsefa Györkösa, direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS, akad. dr. Tadeja Bajda, predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti, dr. Marka Topiča, predsednika Znanstvenega sveta ARRS in dr. Tomaža Boha državnega sekretarja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Pogovor je tekel o pomenu programa mladih raziskovalcev s poudarkom na prihodnjem razvoju programa. Projekt mladih raziskovalcev je usmerjen v doktorski študij in mladim vse od začetka omogoča zaposlitev v raziskovalnih organizacijah ter s tem neposreden stik z uveljavljenimi raziskovalkami in raziskovalci. Vlaganje v znanje in znanstveno krepitev perspektiv mladih so sogovorniki označili kot izjemno pomembno ter ob tem izpostavili nujnost dopolnitve obstoječega mehanizma tudi tako, da bi zagotovil vračanje mladih Slovenijo. Predsednik SAZU akad. prof. dr. Tadej Bajd je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju podal pobudo, da bi po vzoru vsakoletnega srečanja slovenskih znanstvenikov v tujini, ki ga prireja predsednik Republike Slovenije, priredil tudi letni sprejem mladih raziskovalcev z vsebinskimi razpravami. Predsednik je v zaključku poudaril pomen in doprinos programa mladih raziskovalcev k razvoju Republike Slovenije, ki uspešno teče že 30 let in prispeval nekaj manj kot 5000 doktorjev znanosti.

Predsednik republike Borut Pahor je častni pokrovitelj slovesnosti ob 30-letnici projekta Mladih raziskovalcev - MR30, ki bo 20. oktobra potekala na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti v Ljubljani.

Več o slavnostnem dogodku