O-STA

Minister Gorazd Žmavc spremljal predsednika Pahorja med obiskom pri rojakih v Argentini

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v četrtek in v petek, 20. in 21. oktobra spremljal predsednika RS Boruta Pahorja med njegovim uradnim obiskom pri argentinskem predsedniku Mauriciu Macriju.
Petkov večer pa je minister zaključil z obiskom v enem največjih slovenskih domov v Argentini Naš dom v San Justu (četrt Buenos Airesa). Članice in člani Našega doma so ministru predstavili svojo izjemno razgibano in bogato dejavnost - v domu deluje cela vrsta sekcij in skupin, od najboljšega slovenskega pevskega zbora v Argentini do folklorne in gledališke skupine, sobotne slovenske šole itd.
Minister Žmavc je ob tej priložnosti društvu izročil priznanje Urada ob 60-letnici ustanovitve.

V soboto, 22. oktobra, sta predsednik Pahor in minister Žmavc v celoti namenila slovenski skupnosti. Dan se je pričel z obiskom Slovenske hiše, v kateri je sedež krovne organizacije povojne izseljenske skupnosti Zedinjena Slovenija. Goste iz Slovenije je pozdravil predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar. Spregovorila je tudi Alenka Prijatelj, predsednica Zveze slovenskih mater in žena, ki ji je minister Žmavc podelil priznanje Urada ob 50-letnici delovanja. Največje pozornosti je bil seveda deležen nagovor predsednika Pahorja, ki je bil ganjen nad nastopom približno stoglavega otroškega pevskega zbora (več o predsednikovem nagovoru v sporočilu za javnost iz kabineta predsednika RS).

Vodstvo je predsedniku razkazalo prostore kompleksa, v katerem domuje arhiv, uredništvo tednika Svobodna Slovenija, učilnice za slovensko šolo, dvorana za prireditve in cerkev.
Sledil je obisk v Slovenskem prekmurskem društvu Bernal, nato pa še nagovor predsednika, ministra in veleposlanice "v živo" v slovenski oddaji Okence v Slovenijo. Oddaja je med najbolj poslušanimi v Buenos Airesu in je tako dosegla veliko večino slovenske skupnosti.
Predsednik se je ta dan - v družbi ministra in veleposlanice Jadranke Šturm Kocjan - na skupnem srečanju sestal s predstavniki praktično vseh slovenskih društev v Argentini, tudi tistih iz Bariloch, Mendoze, Chaca, Entre Riosa, Cordobe in drugih krajev. Rojaki so spregovorili o delu svojih ustanov, predsednik in tudi minister pa sta med drugim vse pozvala k sodelovanju in delu za prihodnost.

Minister Žmavc je ob tej priložnosti podelil priznanje Urada Slovenski radijski oddaji Parana, ki letos praznuje deseto obletnico obstoja.

Medtem ko je predsednik Pahor zvečer obiskal koncert slovenske umetnice Bernarde Fink, je minister Žmavc obiskal gledališko predstavo "Karapačajskega odra" in tej gledališki družini vročil priznanje Urada ob 50-letnici delovanja.
V nedeljo, 23. oktobra, ko je predsednik Pahor obiskal še slovenski dom Triglav in Slovensko pristavo, pa je minister Žmavc že odpotoval v največje brazilsko mesto Sao Paulo. Tam se je v prostorih slovenskega gospodarskega predstavništva srečal z Združenjem Slovencev v Braziliji ter s člani pred nedavnim ustanovljenega Slovensko-brazilskega poslovnega kluba. Poleg gostiteljice, gospodarske predstavnice RS Kristine Radej, sta zbrane nagovorila veleposlanik RS v Braziliji Alain Brian Bergant in minister Gorazd Žmavc, ki se je majhni, a trdoživi in podjetni slovenski skupnosti na čelu z njenim predsednikom Martinom Črnugljem zahvalil za prizadevno ohranjanje slovenske identitete in dejavnih stikov z domovino.

Minister Žmavc je gostovanje v Braziliji zaključil z obiskom na predstavništvu Gorenja ter s srečanjem z Debora Barenboim Šalej, predstavnico brazilskega ministrstva za zunanje zadeve za največjo zvezno državo Sao Paulo, in njenim soprogom.