O-STA

Obisk Vlade Republike Slovenije v Jugovzhodni Sloveniji

Danes, v sredo, 9 novembra 2016, Vlada Republike Slovenije nadaljuje regijski obisk v Jugovzhodni Sloveniji. V dopoldanskem času se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je udeležil delovnega posveta Vlade v Gradu Otočec. Obisk ministra Gorazda Žmavca se je nadaljeval v knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, skupaj z ministrom za kulturo Antonom Peršakom, kjer so ju pričakali in pozdravili vodstvo knjižnice Mirana jarca Novo mesto in Gradske knnjižnice Ivan Goran Kovačič Karlovec. Sledil je ogled Domoznanskega oddelka in Posebnih zbirk Boga Komelja. Po zaključku ogleda je minister Žmavc imel delovni pogovor s predstavniki Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto in Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačič Karlovec. Sogovorniki so izpostavili temo glede podpore razvoju knjižnične dejavnosti na obmejnih območjih ter bogatega dosedanjega vsebinskega sodelovanja med knjižnicama na obeh straneh meje (Novo mesto in Karlovec). V sodelovanju med knjižnicama teče veliko vsebinskih aktivnosti, ki bogatijo meddržavni regijski prostor na področjih kulture, jezika, kakor tudi na gospodarskem področju. Govora je bilo tudi o načrtih za prihodnost in o podpori obeh resornih ministrstev ambiciozno zastavljenih razvojnim ciljem knjižnic in društev, ki z njimi sodelujejo.

Obisk ministra Gorazda Žmavca z delegacijo se je nadaljeval v Osilnici, kjer se je v popoldanskem času srečal s predstavniki Kmečke izobraževalne skupnosti Gorski Kotar, ki predstavlja pomembno Društvo za slovenske gospodarske pobude v Gorskem Kotarju ter predstavniki drugih pomembnih društev Slovencev, ki delujejo na čezmejnem področju. Na omizju je bilo izpostavljeno dosedanje delo KIS-a Gorski Kotar v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Slovenije, območne enote Ljubljana ob podpori Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Sodelujoči so govorili tudi o razvojnih načrtih za v prihodnje. Sogovorniki so predstavili rezultate dosedanjega dela ter poudarili pomen nadaljnjega sodelovanja in skupnih prizadevanj za ohranjanje in nadgradnjo skupnega gospodarsko - kulturnega prostora, ki povečuje dodano vrednost prostora ter daje prebivalcem na obeh straneh meje večjo kakovost življenjskega prostora.

Ob koncu regijskega obiska Vlade Republike Slovenije v Jugovzhodni Sloveniji bo sledilo še zaključno srečanje Vlade Republike Slovenije v Športni dvorani Leona Štuklja v Novem mestu.