O-STA

Minister Gorazd Žmavc in ministrski komisar Ferenc Kalmár zaključila XVI. zasedanje slovensko-madžarske mešane komisije

V sredo, 16. novembra 2016 se je zaključilo XVI. zasedanje slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Madžarski.

Minister Gorazd Žmavc, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu, je kot vodja slovenske delegacije sopredsedoval XVI. zasedanju slovensko-madžarske mešane komisije. Vodja madžarske delegacije je bil Ferenc Kalmár, ministrski komisar za razvoj sosednjih politik madžarskega ministrstva za zunanje zadeve in trgovino.

Na začetku zasedanja sta obe strani pozdravili dosežke na podlagi priporočil preteklega zasedanja. Sopredsedujoča sta po končanem zasedanju podpisala zapisnik in izpostavila pomembno vlogo obeh narodnih skupnosti pri dobrih medsosedskih odnosih med obema državama.

Ferenc Kamlár je poudaril pomen dobrih in tesnih stikov med obema državama. Izrazil je zadovoljstvo glede skupne seje obeh vlad, ki je potekala letos januarja na Brdu. Dejal je, da slovenska narodna skupnost v Porabju in madžarska narodna skupnost v Prekmurju predstavljata pomemben povezovalni člen med državama. V nadaljevanju je izpostavil, da je letošnje zasedanje, tako kot lansko, potekalo v prijetnem in konstruktivnem vzdušju ter v dobrobit obeh narodnih skupnosti.

Gorazd Žmavc se je sopredsedujočemu zahvalil za gostoljubje v Budimpešti in za učinkovito izvedbo zasedanja. Poudaril je da je potrebno nadaljevati delo, ki sta si ga zastavili vladi Republike Slovenije in Madžarske na začetku leta, predvsem v smislu dobrega gospodarskega, političnega in kulturnega sodelovanja. Obe narodni skupnosti sta vse pomembnejši dejavnik v meddržavnih projektih in s tem prispevata h krepitvi skupnega čezmejnega prostora. To lahko pripomore k večji prepoznavnosti tega prostora v Evropi, kar lahko vodi v gospodarski razvoj in posledično višjo kakovost življenja prebivalcev tega območja oziroma regije.

Kot primere dobrega sodelovanja med državama in izvajanja priporočil zasedanja slovensko-madžarske mešane komisije, je minister Žmavc izpostavil prenovo Slovenskega kulturnega in informacijskega centra Lipa v Monoštru. Za razliko od gradnje, ki je bila skoraj v celoti financirana s slovenskimi sredstev, je bila obnova v enaki meri financirana s strani obeh držav.

Ob koncu se je minister Žmavc zahvalil sopredsedujočemu, članom komisije, veleposlanicama, generalnemu konzulu ter ponovno poudaril pomen obeh narodnih skupnosti in njihove aktivne vloge v meddržavnih odnosih, ki pomembno prispeva k razvoju regije.