O-STA

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc na odprtju Slovenskega knjižnega centra v Celovcu


Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je danes, 23. novembra 2016, ob 17. uri nagovoril in odprl Slovenski knjižni center v Celovcu v obnovljenih prostorih Mohorjeve knjigarne.

"Kultura je skozi stoletja pomembna za slovenski narod in njegov obstoj. Še bolj očitno je to v zamejskem prostoru. Osrednji del kulture pa je jezik. In jezik je osrednja skrb slovenske manjšine v Republiki Avstriji. Jezik pa potrebuje knjigo in knjiga potrebuje knjigarno, potrebuje prostor dialoga, kreativnosti in druženja", je na začetku vsem prisotnim dejal minister Žmavc.

Poudaril je, da z nastankom Slovenskega knjižnega prostora v Celovcu Urad nadaljuje z zgodbo Tržaškega knjižnega središča, nadaljuje zgodbo o sodelovanju kulture, gospodarstva, knjige, turizma, šolstva in slovenske ustvarjalnosti, zgodbo demokratične ustanove, odprte za različne poglede slovenske manjšine in za sodelovanje s kulturo večinskega nemško govorečega prebivalstva.

"Želim si, da bi ta slovenski kulturni prostor, ki ga odpiramo danes, postal okno, skozi katero v Celovec in Avstrijo vstopa Slovenija, in okno, skozi katero v Slovenijo vstopata Celovec in Avstrija. Vse to lahko prispeva k dobrim in tesnejšim odnosom med državama, med deželo Koroško in Slovenijo. In dobri meddržavni in sosedski odnosi so v Evropi tega trenutka še kako močno potrebni,"je povedal minister.

Ob tej priložnosti se je minister Žmavc zahvalil vsem, ki verjamejo v ta projekt in z njim povezane projekte slovenskih kulturnih centrov in ob tem dejal, da si želi, da bo Slovenski knjižni center v Celovcu v ponos slovenski manjšini, mestu Celovec ter obema državama.

Minister Gorazd Žmavc je odprl Slovenski knjižni center v Mohorjevi knjigarni z naslednjimi besedami: "Z željo, da bi v Slovenski knjižni prostor v Celovcu radi zahajali, da bi se ta razvil v pomembno kulturno središče, predvsem pa da bi se tu vedno dobro počutili".

Lep pozdrav,


Odnosi z javnostmi / Public relations

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu / Government's Office for Slovenians Abroad
Erjavčeva 15, SI-1000 Ljubljana
tel: +386 (0)1 230 80 18 fax: +386 (0)1 230 80 17
www.uszs.gov.si