O-STA

Slavnostno odprtje Študentskega doma Korotan na Dunaju 15.12.2016

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc na obisku pri državni sekretarki za raznolikost, javno upravo in digitalizacijo, pristojni tudi za vprašanja slovenske manjšine v Uradu zveznega kanclerja Republike Avstrije, mag. Muni Duzdar


V četrtek, 15. decembra 2016, se je minister Gorazd Žmavc srečal z avstrijsko državno sekretarko. Sogovornika sta se srečala prvič in v prijetnem vzdušju govorila o odprtih vprašanjih, ki zadevajo slovensko manjšino v Avstriji.


V uvodu srečanja je minister Žmavc izpostavil pomen dobrih prijateljskih odnosov med državama ter pomen manjšinske skupnosti Slovencev v Republiki Avstriji, ki v tem prostoru pomeni pomemben element v ustvarjanju in razvoju skupnega kulturno-gospodarskega prostora med obema državama. Minister Žmavc je med drugim izpostavil tudi potrebo slovenske manjšine po sistemski ureditvi Slovenske študijske knjižnice v Celovcu in potrebo po dvigu finančnih podpor, ki jo Republika Avstrija namenja slovenski manjšini za njeno delovanje in njen nadaljni razvoj.

Državna sekretarka je potrdila priznavanje pomena obravnave manjšinske skupnosti, s tem povezane kulture, jezika in šolstva ter drugega vsestranskega sodelovanja med državama. S svojim delom in željo po konstruktivnem nadaljnem sodelovanju si bo državna sekretarka prizadevala vzrževati in izboljševati položaj manjšinske narodne skupnosti Slovencev v Republiki Avstriji.

V nadaljevanju sta se sogovornika dotaknila dosedanjega sodelovanja pri reševanju odprtih vprašanj med katerimi sta posebej izpostavila pomen in željo po sistemski ureditvi financiranja osrednjega slovenskega manjšinskega medija ter poučevanja slovenskega jezika na vseh nivojih izobraževanja.

Dogovorila sta se, da bo avstrijska stran pripravila rešitev, ki bi z zakonodajo omogočila sistemsko ureditev podpore majnšinskim medijem, ki zadevajo slovensko narodno skupnost v Republiki Avstriji ter izrazila obojestransko željo in pripravljenost po nadaljnem tesnem sodelovanju v duhu iskanja možnosti za čimboljši položaj slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

Ob zaključku pogovora je minister Žmavc izrekel državni sekretarki Duzdarjevi povabilo na naslednje delovno srečanje v Sloveniji skupaj z ministroma za kulturo obeh vlad. Pri tem je predlagal, da na naslednjem srečanju v Sloveniji spregovorita tudi o konkretnih predlogih reševanja odprtih vprašanj, o katerih sta na današnjem srečanju govorila.

Po srečanju z državno sekretarko se je minister Gorazd Žmavc udeležil sprejema pri veleposlaniku RS na Dunaju dr. Andreju Rahtenu, ki ga je ta priredil v počastitev 25 obletnice samostojnosti slovenske države. Na sprejemu se je minister srečal s Slovenci, ki živijo in delujejo na Dunaju.


Dan je zaključil s slovesnim dogodkom odprtja prenovljenih prostorov Slovenskega doma Korotan in kulturno knjižnega središča. V svojem govoru je minister Žmavc izpostavil, da Urad z današnjo otvoritvijo zaokroža zgodbo odpiranja slovenskih kulturnih središč ter s tem še bolj utrjuje zgodbo o sodelovanju kulture, gospodarstva, knjige, turizma, šolstva in slovenske ustvarjalnosti. V nadaljevanju je poudaril, da Slovenski dom Korotan, ki že več kot 60 let gosti slovenske dijake in študente med njihovim študijem na Dunaju in predstavlja pomembno slovensko kulturno inštitucijo ter inštitucijo v podporo izobraževanju Slovencev na Dunaju. S prenovo Korotana se zagotavlja sodobnejši, energetsko učinkovitejši prostor za kulturno knjižno slovensko središče in hkrati se zagotavljajo boljši bivalni pogoji za slovenske študente na Dunaju.

Povedal je še, da bodo v prostoru slovenske kulture potekali številni dogodki kot so predstavitev knjižnih novitet, srečanja s slovenskimi in drugimi evropskimi avtorji, prirejali se bodo kulturni dogodki, srečanja za mlade in druga družabna srečanja, ki bodo dajala pomemben prispevek k razvoju skupnega kulturnega, izobraževalnega in gospodarskega prostora med obema državama. S takšnimi dogodki se želijo v letu 2017 povezati vsa slovenska kulturna središča, ki so bila prenovljena v pretekih dveh letih in odprta v sosednjih državah (Tržaško knjižno središče v Trstu, Slovensko kulturno informacijski center Lipa v Monoštru in Slovenski knjižni center v Mohorjevi knjigarni v Celovcu).