O-STA

Nova poročila analitikov so proglasila Cisco Systems za vodilnega svetovnega proizvajalca opreme na področju navideznih zasebnih omrežij (VPN)

SPOROČILO ZA MEDIJE
Julij 2001

Nova poročila analitikov so proglasila Cisco Systems za vodilnega svetovnega proizvajalca opreme na področju navideznih zasebnih omrežij (VPN)

Pripravil Richard Palmer, podpredsednik in generalni direktor Ciscove poslovne enote za navidezna zasebna omrežja (VPN) in varnost

Po najnovejših, neodvisnih raziskavah je Cisco Systems dosegel položaj vodilnega proizvajalca na področju navideznih zasebnih omrežij in to le leto dni po prevzemu dveh renomiranih proizvajlcev tehnologij za izgradnjo navideznih zasebnih omrežij ter predstavitvi vrste izdelkov, ki so bili rezultat lastnega razvoja.

V poročilu z naslovom “Četrtletni pregled svetovnih tržnih deležev in napoved za prvo četrtletje 2001” ("Quarterly Worldwide Market Share and Forecasts for the first quarter of 2001") je Infonetics Cisco proglasil za vodilnega svetovnega proizvajalca namenske strojne opreme za izgradnjo navideznih zasebnih omrežij. Infonetics je v poročilu ugotovil, da je Ciscov vodilni položaj predvsem posledica širokega nabora izdelkov, “solidnega povpraševanja” po seriji usmerjevalnikov Cisco 7100 VPN za povezovanje oddaljenih lokacij (site-to-site) v navidezna zasebna omrežja in “močnega zanimanja” za koncentratoje za oddaljen dostop serije Cisco VPN 3000. Poleg tega je v poročilu nakazano, da je Cisco, s svojo družino izdelkov za izgradnjo požarnih pregrad Cisco PIX(tm) (le-ta omogoča, poleg požarne pregrade, še vzpostavljanje navideznih zasebnih omrežij), tudi vodilni proizvajalec na področju požarnih pregrad. Po podatkih podjetja Infonetics so izdelki Cisco PIX so v koledaskem letu 2000 dosegli 55 odstotni tržni delež na področju visokozmogljivih požarnih pregrad.

V drugem poročilu, v katerem so spremljali pogled uporabnikov na trg rešitev za izgradnjo navideznih zasebnih omrežij, so razikovalci podjetja Infonetics ugotovili, da večina anketiranih uporabnikov vidi Cisco kot vodilnega proizvajalca na tem področju. “S vidika končnih uporabnikov je Cisco igralec, ki ga je potrebno premagati (na trgu rešitev za navidezna zasebna omrežja)”, je zapisano v poročilu.

V ločenem poročilu je raziskovalna organizacija Synergy Research objavila podatke, ki potrjuje Ciscov vzpon na trgu rešitev za navidezna zasebna omrežja. V poročilu “Internet Equipment Worldwide Marketshare Report” je Synergy Research objavil, da je Cisco, v koledaskem letu 2000, dosegel probližno 25 odstotni tržni delež na svetovnem trgu GATEWAY za navidezna zasebna omrežja (tržni segment je bil “vreden” okoli 316 milijonov USD). Za primerjavo – Ciscov najbližji konkurent je, po poročilu Synergy Research-a, dosegel 16.9 odstotni tržni delež.

Zares, Cisco ponuja najširši nabor izdelkov za zagotavljanje varnosti v omrežjih in rešitev za navidezna zasebna omrežja. Ti izdelki – družina požarnih pregrad Cisco PIX, usmerjevalniki s programsko opremo Cisco IOS(R), koncentratorji serij Cisco VPN 3000 in 5000 za IPsec ter skupina rešitev za izvedbo navideznih zasebnih rešitev na tehnologiji MPLS – so cenovno zelo učinkoviti in razširljivi, tako da je z njimi mogoče odgovoriti na poslovne zahteve tako podjetij kot ponudnikov telekomunikacijskih storitev.