O-STA

Ciscove tehnologije brezžičnih lokalnih omrežij Aironet “na nebu”

Lufthansa najavlja eno prvih širokopasovnih podatkovnih omrežij za potnike, ki bo na voljo na krovu letal

Izdelki Cisco Aironet 350 serije, namenjeni izgradnji brezžičnih lokalnih omrežij, v skladu s standardom IEEE 802.11b (Wi-Fi), se bodo dobesedno dvignili nad konkurenco, kot del prvega širokopasovnega omrežja v letalski industriji – in sicer instaliranega na krovu letala. V sodelovanju s satelitskimi storitvami korporacije Boeing in kot del programa Ciscove mobilne pisarne (CMO – Cisco Mobile Office) Cisco pomaga letalski družbi Deutsche Lufthansa AG pri namestitvi hitre povezave v internet za potnike na Lufthansinih medcelinskih letih.

Drugi največji letalski prevoznik v Evropi bo začel s testiranjem tehnologije na letalu Boeing 747-400 konec novembra, januarja 2003 pa namerava začeti s poskusnim obratovanjem za potnike. Lufthansa, partner v programu Cisco Mobile Office – On the Road, načrtuje v naslednjih dveh letih uvedbo storitve na vseh osemdesetih letalih, ki letijo na medcelinskih letih iz Evrope v Severno Ameriko in Azijo.
Boeingova podružnica Connexion bo zagotavljala satelitsko podatkovno zvezo med letalom in tlemi. Za razliko od drugih možnosti, ki so na voljo letalskim družbam, je Connexion edini, ki zagotavlja zares širokopasovno zvezo s prepustnostjo 5 Mbps proti letalu in 750 kbps proti tlem. V kombinaciji z opremo za brezžično lokalno omrežje serije Cisco Aironet 350, ki zagotavlja prenose na krovu letala s hitrostmi do 11 Mbps, bodo potniki lahko do interneta dostopali hitreje kot pri mnogih “zemeljskih” tehnologijah, kot sta na primer DSL ali kabelski modem.

Vsak potnik s prenosnim računalnikom ali drugo napravo, opremljeno z brezžično Wi-Fi kartico ali z vgrajenim Wi-Fi vmesnikom, se bo lahko priključil na brezžično omrežje. Lufthansa bo, kot del storitve, na krov letala namestila tudi 10 Mbps ožičeno Ethernet omrežje, namenjeno potnikom z računalniki, ki ne podpirajo brezžičnega prenosa. S 380 sedeži ima tipični Lufthansin Boeing 747 prav toliko omrežnih priključkov kot srednje veliko podjetje.
Lufthansa predvideva, da bodo brezžična omrežja za mobilne uporabnike postala preferenčni način povezovanja v javna omrežja in pričakuje, da se bo z vrhunsko tehnologijo odlikovala pred konkurenco. Letalska družba upa, da bo v naslednjih nekaj letih lahko prešla na izključno brezžična omrežja na krovu svojih letal, saj bo tako prihranila pri teži. Žične povezave do vsakega sedeža dodajo stotine kilogramov in s tem zmanjšujejo učinkovito porabo goriva.

Omrežje na krovu letala bo vključevalo pet Cisco Aironet 350 dostopnih točk, devet stikal Cisco Catalyst 3548XL, usmerjevalnik Cisco 3640 in Cisco ContentEngine 590.

Lufthansa načrtuje, da bo uporabo storitve zaračunavala na minuto s cenami, ki bodo primerljive z mobilnimi telefoni. Kot del ponudbe Lufthansa razvija poseben portal, prek katerga bo potnikom pomagala z novicami in informacijami.

Lufthansa je preučevala vsaj še dve drugi možnosti za opremo omrežja na krovu, za Cisco pa se je odločila zaradi celovitosti ponudbe tehnologij, tako za brezžična kot žična omrežja.
Cisco Aironet 350 serija je dobila nagrado First Class Award revije Mobile Computing in nagradu Blue Ribbon Award revije Network World za superiorno tehnologijo in širino zmožnosti svojih sistemov.
Program Cisco Mobile Office: On the Road, del rešitve Ciscove mobilne pisarne, je globalen program, osredotočen na pospeševanje varnega in zmogljivega dostopa v omrežja v javnih prostorih za mobilne poslovneže.