O-STA

Minister Gorazd Žmavc obiskal slovensko skupnost v Švici in Kneževini Lihtenštajn

Gorazd Žmavc, minister brez resorja, odgovoren za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, je v času od 04. do 05. februarja 2017, obiskal slovensko skupnost v Švici in Kneževini Lihtenštajn kjer se je v kraju Rüti kot slavnostni govornik udeležil "Prešernovega dne", osrednje kulturne prireditve Slovencev in Slovenk, živečih v Švici in v Kneževini Lihtenštajn.

Prireditev sta organizirala Veleposlaništvo Republike Slovenije v Švici in Slovensko društvo "Slovenija" Rüti, ki je ob tej priložnosti praznovalo 40. obletnico svojega delovanja in 35. obletnico sodelovanja z Občino Domžale. Poleg ministra Žmavca sta se prireditve udeležila tudi župan občine Domžale, Toni Dragar in veleposlanik, mag. Franc Mikša z veleposlaništva v Bernu, ki je za to priliko pripravilo razstavo ob 25. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Švico.

Minister Žmavc je na večerni prireditvi, predsedniku Slovenskega društva "Slovenija" Rüti, Robertu Lebanu in predsedniku Slovenskega društva "Soča" Schaffhausen, Janezu Bizjaku, za dolgoletno prizadevno delo in vodenje društva ter za požrtvovalno skrb za ohranjanje slovenske kulturne dediščine in za tvorni prispevek k sodelovanju med Švico in Slovenijo, podelil priznanji Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Priznanje je prejelo tudi Slovensko društvo "Slovenija" za 40. let neprecenljivega ohranjanja slovenske identitete in kulturne dediščine v Švici.

Lep pozdrav,


Odnosi z javnostmi / Public relations

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu / Government's Office for Slovenians Abroad
Erjavčeva 15, SI-1000 Ljubljana
tel: +386 (0)1 230 80 18 fax: +386 (0)1 230 80 17
www.uszs.gov.si