O-STA

Podjetje Citroen Slovenija UL FE podarilo vozilo za učne namene

Na 24. Avtomobilskem salonu Slovenije, ki poteka od 27. marca do 2. aprila na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, je podjetje Citroen Slovenija v trajno last podarilo Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) vozilo Citroen Cactus C4. Podjetje Citroen Slovenija je vozilo podarilo, ker ga ni možno registrirati, podariti pa so ga želeli predvsem v učne namene oz. za namene spodbujanja kreativnosti, iznajdljivosti in timskega dela študentov, zato bo namenjeno izključno raziskovalnemu delu na fakulteti in na izbranih poligonih varne vožnje.

UL FE izbrana na natečaju

Fakulteta za elektrotehniko je bila za donacijo vozila izbrana na natečaju "predelava Citroëna C4 Cactus," ki ga je podjetje Citroen Slovenija pripravilo konec leta 2016. Projekte, ki so prispeli na natečaj, je ocenila 6-članska žirija v sestavi 3 članov podjetja in 3 novinarjev iz avtomobilskega področja. Glavna naloga žirije je bila izbrati najbolj inovativen in kreativen projekt, ki bi bil tudi medijsko prepoznaven in zanimiv, tako za znamko Citroen kot tudi za zmagovalko natečaja.

Vozilo je kot donacijo prejel Laboratorij za informacijske tehnologije na Katedri za informacijske in komunikacijske tehnologije. Njegov skrbnik bo izr. prof. dr. Jaka Sodnik, ki se že več let ukvarja z raziskavami na področju interakcije človek-stroj, s poudarkom na uporabi IKT v vozilih. V okviru raziskovalnega dela bo poudarek na študiji motečih vplivov IKT med vožnjo in preizkušanjem inovativnih uporabniških vmesnikov v vozilih. Vozilo se bo uporabljalo tudi v sklopu laboratorijskih vaj pri različnih predmetnih, na voljo pa bo tudi magistrskim in doktorskim študentom pri izdelavi zaključnih nalog.