O-STA

Marles dosegel nadpovprečne rezultate - največ prihodkov ustvaril v tujini

30. marca 2017, je na sedežu podjetja Marles hiše Maribor, d. o. o., potekala novinarska konferenca, na kateri je direktor podjetja Bogdan Božac predstavil poslovne rezultate podjetja Marles hiše Maribor ter poslovnega sistema Marles in izpostavil najpomembnejše projekte doma in v tujini.

Leto 2016 je bilo za poslovanje podjetij poslovnega sistema Marles zelo uspešno, saj so ustvarili več kot 1.200.000 EUR čistega dobička. V največjem podjetju poslovnega sistema Marles - v družbi Marles hiše Maribor, d. o. o., so ustvarili 19.000.000 EUR prihodkov ter več kot 228.000 EUR čistega dobička, pri čemer so, glede na leto 2015, prihodke podjetja povečali za skoraj 30 odstotkov. Od tega so dve tretjini oz. dobrih 66 odstotkov prihodkov ustvarili z izvozom, ki so ga glede na leto 2015 povečali za 50 odstotkov, glede na leto 2013 pa so ga povečali kar za 280 odstotkov. Najvišji promet v svoji zgodovini, skoraj 6 milijona in pol prihodkov, je ustvarilo tudi podjetje Marles, proizvodnja stavbnega pohištva, d. o. o., ki se ukvarja s proizvodnjo lesenih in les-ALU oken. Sicer pa so največ prihodkov ustvarili v tujini, večinoma v Nemčiji, sledijo pa jim trgi Avstrije, Švice in Italije, kjer so že tradicionalno navzoči. Tako je npr. hčerinska družba v Avstriji Marles Fertighaus svoje prihodke v letu 2016, glede na leto 2015, povečala za 15 odstotkov, glede na leto 2013 pa kar za dobrih 72 odstotkov.

Marles ima najdaljšo tradicijo gradnje lesenih montažnih objektov v Sloveniji

Z odličnimi poslovnimi rezultati je Marles znova dokazal, da so daleč največji in najpomembnejši slovenski proizvajalec in izvoznik lesenih objektov, ki ima vodilno strateško in razvojno vlogo na področju lesenih montažnih objektov.

Na dogodku so med drugim predstavili tudi ključne mejnike v razvoju 75. obletnice proizvodnje podjetja Marles in pobliže predstavili vzorčne hiše ter Mobilni leseni dom - najnovejši projekt, s katerim kot strateško in izvozno usmerjeno podjetje odgovarjajo na bivanjske izzive sedanjosti ter prihodnosti.

Zaupanje kupcev blagovni znamki Marles je bilo vsa leta razvoja zasnovano na permanentnem vlaganju v tehnične inovacije in s tem utrjevanje odgovornosti do družbenega in naravnega okolja. V proizvodnji uporabljajo zgolj certificirane in preverjene materiale najvišje kakovosti, ki izpolnjujejo najstrožje zahteve na območju celotne Evropske unije. Zaradi izjemnega, kar 30-odstotnega povečanja prihodkov so v zadnjem obdobju dodatno zaposlili 20 ljudi, med njimi tudi visoko izobražene univerzitetne inženirje gradbeništva, inženirje lesarstva, pa tudi druge tehnično izobražene profile. Glede na trenutne pogovore o sklenitvi poslov, ki jih intenzivno vodijo s poslovnimi partnerji, ter glede na predvideno nadaljnjo rast prihodkov na vseh najpomembnejših trgih, pa ocenjujejo, da bodo tudi v letu 2017 morali dodatno zaposlovati.

Najvidnejše projekte v letu 2017 načrtujejo na trgih Italije, Švice in Nemčije. V preteklem tednu so tako že podpisali pogodbo za izvedbo velikega večnamenskega objekta v Italiji v površini 640 m2, ravnokar pa usklajujejo zadnje podrobnosti za 15-stanovanjski objekt v Švici, čigar vrednost zgolj montažnih elementov z montažo bo presegala 1.000.000 EUR. Nadalje pa tudi letos v Nemčiji načrtujejo izvedbo več projektov, katerih vrednost bo skupaj predvidoma presegla 5.000.000 EUR.

S proizvodnjo, ki deluje že od leta 1942, Marles sledi svojim vrednotam - vodilo blagovne znamke je spoštovanje narave in življenja. Zgradili so že več kot 28.000 individualnih objektov ter več kot 400 vrtcev, šol in ostalih investicijskih objektov. Celoten razvoj je usmerjen v gradnjo energijsko varčnih hiš iz obnovljivih materialov, ki poleg zavezanosti ekologiji zagotavljajo minimalne stroške uporabe ter vzdrževanja v celotni življenjski dobi.