O-STA

Dnevi elektrotehnike v Tehniškem muzeju Slovenije

Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani od 9. do 12. maja ter 14. maja 2017 pripravlja 16. Dneve elektrotehnike, ki bodo potekali v prostorih Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

Predstavitev najsodobnejših tehnologij

Obiskovalcem bodo na ogled interaktivne predstavitve sodobnih tehnologij, ki so jih pripravili raziskovalci, učitelji in študenti Fakultete za elektrotehniko UL. Ogledali si bodo lahko robotski voziček Cybathlon, avtonomni mobilni sistem Pioneer in zvočnik Acuspade za usmerjeni zvok, ki je sestavljen iz množice majhnih ultrazvočnih oddajnikov. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v možganski telovadbi, pri kateri bodo zgolj z aktivnostjo svojih možganov dvignili žogo v zrak, preizkusili pa bodo lahko tudi RTV virtualni studio ali to, kako se obarva magnetno polje. Predstavljene bodo mobilne aplikacije (Bicikelj, RTV4D, Komunikator), video igre in delovanje optičnega vlakna. Govorilo se bo tudi o električnem kolesu, spremenjenem v mikro elektrarno, domu na dotik in sončnih celicah. 16. Dnevi elektrotehnike bodo ponudili tudi druge zanimive eksperimente s področij najsodobnejših tehnologij, ki jih razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko.

Sodobna tehnologija osebam z motnjami gibanja izboljšuje kakovost življenja

V nedeljo, 14. 5. 2017, ob 14.00 bo potekalo tudi predavanje prof. dr. Matjaža Mihelja z naslovom Robotske asistenčne tehnologije in koncept robotskega invalidskega vozička. Predavaje bo usmerjeno v sodobne tehnologije, ki osebam z motnjami gibanja omogočajo izvajanje vsakodnevnih življenjskih dejavnosti in s tem boljšo kakovost življenja. Gibalne funkcije je mogoče povrniti ali nadomestiti z robotskimi rešitvami, kot so robotske proteze ali eksoskeleti, oziroma s funkcionalno električno stimulacijo, ki umetno aktivira mišice ohromelih okončin. Kot primer robotske asistenčne tehnologije bo podrobneje predstavil koncept robotskega invalidskega vozička, ki omogoča električno mobilnost in premagovanje najpogostejših urbanih ovir, kot so klančine in stopnice. S takšnim vozičkom je ekipa Avalanche iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani nastopila na svetovnem prvenstvu Cybathlon, ki je potekalo 8. oktobra 2016 v Švici. Namen svetovnega prvenstva je spodbujanje in promocija razvoja učinkovitih rešitev za pomoč invalidnim osebam. Ekipa Avalanche je uspešno premagala vse ovire in se po času uvrstila na odlično tretje mesto.