O-STA

Dnevi elektrotehnike v Tehniškem muzeju Slovenije

Od 9. do 12. maja ter 14. maja 2017 so v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri potekali že 16. Dnevi elektrotehnike, ki jih pripravljajo v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Predstavitev najsodobnejših tehnologij

Obiskovalcem so bile na ogled interaktivne predstavitve sodobnih tehnologij, ki so jih pripravili raziskovalci, učitelji in študenti Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Tako so se lahko obiskovalci peljali z robotskim vozičkom Cybathlon, ki omogoča električno mobilnost in premagovanje najpogostejših urbanih ovir, kot so klančine in stopnice, ali pa se preizkusili v virtualnem RTV studiu. Videli so lahko tudi, kako se obarva magnetno polje in si ogledali predstavljene mobilne aplikacije (Bicikelj, RTV4D, Komunikator), video igre in delovanje optičnega vlakna. S pomočjo električnega kolesa pa so lahko obiskovalci sami proizvajali tudi električno energijo.

Sodobna tehnologija osebam z motnjami gibanja izboljšuje kakovost življenja

V nedeljo, 14. 5. 2017, ob 14. uri je potekalo predavanje prof. dr. Matjaža Mihelja z naslovom Robotske asistenčne tehnologije in koncept robotskega invalidskega vozička. Predavaje je bilo usmerjeno v sodobne tehnologije, ki osebam z motnjami gibanja omogočajo izvajanje vsakodnevnih življenjskih dejavnosti in s tem boljšo kakovost življenja.