O-STA

Študentka ljubljanske Fakultete za elektrotehniko na univerzijadi v Tajpeju

Poletna univerzijada vsaki dve leti v drugem mestu na svetu gosti študentke in študente športnike iz celega sveta. Tajvanski Tajpej od 19. do 30. avgusta 2017 gosti 29. Poletno univerzijado, na kateri bo nastopila tudi Tjaša Potočar, študentka ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

Tjaša zagnano trenira šestkrat na teden

Tjaša, ki se ukvarja z atletiko, je povedala: "Vedno sem si želela početi to, kar je počela moja starejša sestra. Vestno sem jo spremljala na treningih in po nekaj letih tudi sama postala del ekipe v Atletskem klubu Krka, kjer še vedno zagnano treniram šestkrat na teden. Treninge skupaj s trenerjem poskušava čim bolj uskladiti in prilagoditi obveznostim na fakulteti, saj sem med tednom v Ljubljani, trener pa je iz Novega mesta." V desetih letih je Tjaša Potočar osvojila že lepo zbirko kolajn z državnih prvenstev v šprintih z ovirami in brez ovir, metih in v sedmeroboju. Udeležila se je tudi nekaj večjih tekmovanj, med katerimi je najbolj ponosna na Balkanska prvenstva za mladince in na Evropske kvalifikacije za mladinske olimpijske igre.

Športnica, ki je navdušena and robotiko

"Ideja o vpisu na Fakulteto za elektrotehniko me spremlja že vse od osnovne šole, ko me je učiteljica navdušila nad robotiko. Udeleževala sem se tekmovanj iz robotike in pristala na Tehniški gimnaziji z izbirnima predmetoma elektrotehnika in elektronika. Še naprej sem raziskovala v tej smeri in se na koncu odločila za vpis na to fakulteto, za katero mislim, da je več kot prava izbira zame," je še povedala. Fakulteta za elektrotehniko delno krije tudi stroške njene poti na univerzijado v želji, da se čim bolje uvrsti.

Slovenijo bo zastopalo 60 športnic in športnikov študentov

Univerzijade so uradna mednarodna študentska tekmovanja, ki jih organizira Mednarodna univerzitetna športna zveza, v katero je združenih 164 nacionalnih univerzitetnih športnih organizacij. Slovenska univerzitetna športna zveza (SUŠZ) je nacionalna univerzitetna športna organizacija, ki skrbi za študentski tekmovalni šport v Sloveniji. Slovenska študentska športna reprezentanca bo na univerzijadi nastopila v trinajstih športih. 60 športnic in športnikov študentov bo v Tajpeju zastopalo Slovenijo, slovenski visokošolski prostor ter vse visokošolske zavode, na katerih študirajo. Poleg promocije športa in športne odličnosti je smoter univerzijad promocija mednacionalnega in medkulturnega sodelovanja ter izmenjave izkušenj in doživetij študentov iz vseh koncev sveta. Več o letošnji univerzijadi je objavljeno na spletni strani tekmovanja www.2017.taipei.