O-STA

V soboto v Velenju 17. svetovni festival praženega krompirja

Velenje, 31. avgust 2017 - Na prizorišču TRC Jezero v Velenju bo v soboto, 2. septembra, zelo živahno. Tam bo med 9. in 19. uro potekal 17. svetovni festival praženega krompirja, ki ga organiziramo skupaj z Društvom za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, Zavodom za turizem Šaleške doline in Turističnim društvom Velenje.

17. svetovni festival praženega krompirja bo obiskal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Praženje bo potekalo od 10. do 12. ure, ob 12.30 pa se bo festival tudi uradno odprl in goste bosta pozdravila župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič in predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi Dušan Vrtovec.

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič bo pred tem, ob 11. uri, v prostorih Restavracije Jezero, v neposredni bližini dogajanja, sprejel župane slovenskih mest, v katerih je pretekla leta že potekal svetovni festival praženega krompirja. Na sprejemu bo tudi predstavitev ekspozeja o krompirju, ki je bil predstavljen ob 300. obletnici rojstva Marije Terezije in 250-letnici izdaje odloka o sajenju krompirja na Slovenskem.

Po otvoritveni prireditvi (od 13. ure naprej) pa bodo lahko gostje pražen krompir tudi poskusili. Delitev praženega krompirja bo popestril bogat spremljevalni program. Nastopili bodo ljudski godci Šempes iz Šempetra, Vingosi iz Vinske Gore in Pihalni orkester Premogovnika Velenje. Za zabavni program bodo v nadaljevanju poskrbeli Podkrajski fantje, Harmonikarski orkester Goličnik in Ansambel Šepet. Že v dopoldanskem delu pa bosta kulturni program popestrila harmonikar Lars Jeseničnik Lemež in kitarist Blaž Pentek.

Ob 16. uri je predvidena zaključna prireditev.

Na festivalu bo tako praznovalo in pražilo več kot 80 ekip iz Slovenije in tujine (Švedska, Velika Britanija, ZDA, Nemčija, Avstrija, Madžarska in druge države).

Prijazno vabljeni!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

Mestna občina Velenje

Kabinet župana


Mag. Maša Kočevar

Služba za odnose z javnostmi

T: 03/8961 546

www.velenje.si