O-STA

Otvoritev razstave akademskega slikarja M. Zupančiča

V petek, 8. septembra 2017, se je državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Aleksandra Pivec udeležila in v imenu ministra Gorazda Žmavca pozdravila navzoče na svečani otvoritvi slikarske razstave enega največjih še živečih slovenskih slikarjev v diaspori Mira Zupančiča, ki je ob svoji 80-letnici razstavljal v Mariboru.

Miro Zupančič se je rodil leta 1937 v Rimskih Toplicah, nekaj let je živel in delal v Linzu v Avstriji, nato pa se je odpravil v New York, kjer je ostal do današnjega dne. Svoje znanje je izpopolnil in uspešno delal kot slikar, ilustrator, restavrator in kipar, posvetil pa se je tudi izdelovanju vitražev. Razstavljal je v ZDA, Kanadi, Mehiki, Argentini, Franciji, Italiji, Avstriji in po različnih krajih rodne Slovenije, kjer je tokrat razstavljal že petindvajsetič.

Na otvoritvi so o slikarju spregovorili organizatorka prvih Zupančičevih razstav v Sloveniji Jožica Vrecl, o umetniškem utripu in smereh pa mag. Milena Koren Božiček iz Galerije Velenje. Za organizacijo je poskrbel dolgoletni urednik oddaje Slovenci po svetu Marjan Šrimpf.

Ob slikarjevi jubilejni obletnici mu je državna sekretarka izročila priznanje in zahvalo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za izjemen umetniški opus, sodelovanje v slovenski skupnosti v New Yorku in neprecenljiv prispevek k bogatenju slovenske umetnostne zapuščine v Združenih državah Amerike.


Opis: Podelitev priznanja akad. slikarju M. Zupančiču, foto: Anita Kirbiš