O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Jutri osrednja slovesnost ob občinskem prazniku

Velenje, 18. september 2017 - Velenje septembra praznuje, 20. september je namreč praznik Mestne občine Velenje. 58 let po slovesnem odprtju novo zgrajenega mestnega središča, na predvečer praznika, bomo podelili visoka občinska priznanja in zaznamovali 30. obletnico ekološke revolucije.

Jutri, na predvečer praznika, se bo ob 18. uri v Domu kulture Velenje začela osrednja slovesnost ob občinskem prazniku. Slavnostni govornik na slovesnosti bo župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič.

V kulturnem programu bodo nastopili Rudarski oktet Velenje, pevci Osnovne šole Gustava Šiliha pod vodstvom Andreje Ostruh in plesalke Plesnega studia N v koreografiji Nine Mavec Krenker.

Župan vsako leto ob tej priložnosti po lastni presoji podeli priznanja posameznikom, združenjem občanov ali pravnim osebam za enkratne dosežke na kateremkoli področju, ki ima pomen za razvoj ali prepoznavnost občine. Letos priznanje župana Mestne občine Velenje prejmejo Franc Borovnik, Anton Hladin, Fadil Krupić in Ivan Lemež.

Prejemnike plaket in grbov Mestne občine Velenje na podlagi pobud, ki prispejo po javni objavi obvestila o zbiranju pobud za podelitev priznanj, predlaga Komisija za priznanja Mestne občine Velenje, s sklepom pa potrdi Svet Mestne občine Velenje.

Plaketo Mestne občine Velenje letos prejmejo Hokejski klub Velenje, Matej Mraz in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov - Velenjski skavt.

Letošnji prejemniki grbov Mestne občine Velenje pa so Janez Poles, Muzej Velenje in skupina Šank Rock.

Na slovesnosti bomo premierno predvajali tudi film Zeleno Velenje, 30 let po ekološki revoluciji. Scenarij in vsebino za film sta pripravila Muzej Velenje in inštitut ERICo. Arhivski posnetki, fotografije in drugo gradivo so iz arhivov Muzeja Velenje, inštituta ERICo, Premogovnika Velenje, Knjižnice Velenje ter iz osebnih arhivov Borisa Salobirja in Vinka Preložnika.

V sredo, 20. septembra, bodo vsa gospodinjstva prejela v poštne nabiralnike tudi posebno knjižico Zeleno Velenje, 30 let po ekološki revoluciji, ki smo jo pripravili skupaj z Muzejem Velenje in inštitutom ERICo ob letošnjem občinskem prazniku in 30. obletnici ekološke revolucije.

Film Zeleno Velenje, 30 let po ekološki revoluciji in druge filme, ki jih je pripravilo podjetje Fotokom in bodo predstavljeni na jutrišnji slovesnosti, bomo v sredo, 20. septembra, objavili na youtube kanalu Mestne občine Velenje.

Na spletni strani Mestne občine Velenje (www.velenje.si) bomo 20. septembra objavili tudi obrazložitve občinskih priznanj za vse nagrajence.

Prijazno vabljeni na slovesnost!