O-STA

Novinarska konferenca: "Referenčne nacionalne mreže ustvarjalnih prototipnih laboratorijev FabLab za dvig inovativnosti regije"

Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v ponedeljek, 25. 9. 2017, ob 13. uri vabita na novinarsko konferenco, na kateri bo predstavljena iniciativa "Referenčne nacionalne mreže ustvarjalnih prototipnih laboratorijev FabLab za dvig inovativnosti regije" ter istoimenski nacionalni referenčni projekt. Novinarska konferenca bo v hotelu Mons (FOUR POINTS BY SHERATON LJUBLJANA MONS). Iniciativo in projekt ter predvidene cilje bodo predstavili:

· Bojan Valančič, Direktorat za informacijsko družbo pri Ministrstvu za javno upravo RS

· prof. dr. Andrej Kos, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

· dr. Emilija Stojmenova, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Kaj so prototipni laboratoriji, oziroma ProtoLabi, MakerLabi ali FabLabi (angl. Fabrication Labs)?

Gre za različne oblike ustvarjalnih prototipnih okolij za pospeševanje inovacij na področju sodobnih digitalnih tehnologij, informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter aplikacij interneta stvari. Smiselno so porazdeljeni širom Slovenije, upoštevajo značilnosti lokalnega okolja in gospodarstva, namenjeni pa so ustvarjalcem, študentom, raziskovalcem in podjetnikom, ki želijo svojo kreativnost izraziti v obliki razvoja inovativnih izdelkov z veliko dodano vrednostjo.

Nacionalna referenčna FabLab mreža predstavlja tehnološko platformo za prototipiranje inovacij in izumov ter spodbudo za lokalno podjetništvo, tako klasično, kot družbeno oz socialno. Hkrati je tudi platforma za učenje in inovacije: peskovnik za ustvarjanje, učenje, mentoriranje, izumljanje. V mreži bo delovalo več kot 20 ustvarjalnih središč iz celotne Slovenije.