O-STA

Gorenje MDM Politehnični šoli Kragujevac podarilo 3D tiskalnik

Kragujevac - Družba Gorenje MDM iz Kragujevca je včeraj na srečanju srbskih strojnih šol tamkajšnji Politehnični šoli podarila 3D tiskalnik. Napravo sta v okviru projektne naloge izdelala štipendista Gorenja MDM iz Kragujevca, ki sta se zadnji dve leti šolala na Šolskem centru v Velenju. Gorenje MDM je na šolanje v Velenje poslalo že štiri srbske dijake, saj želijo tako zagotoviti pritok novih, odlično usposobljenih mladih kadrov z ustreznim tehničnim znanjem za delo v orodjarni ter na ta način tudi približati podjetje mladim.

Tiskalnik sta pod mentorstvom Šolskega centra Velenje izdelala štipendista iz Srbije, ki sta 3. in 4. letnik šolanja opravila v Velenju, pri čemer so jima s štipendiranjem pomagali v Gorenju MDM, Šolski center Velenje pa je zagotovil namestitev in šolnino. Gorenje MDM je za njuno projektno nalogo prispevalo tudi materialna sredstva za izdelavo 3D tiskalnika ter financiralo špedicijske storitve pri uvozu v Srbijo, medtem ko je Šolski center Velenje kot drugi donator omogočil izdelavo in mentorstvo. Napravo so skupaj podarili Politehnični šoli Kragujevac in bo namenjena izključno za izobraževanje njihovih dijakov.

"Spodbujamo jih, da se dejavno vključijo v projekte že med šolanjem," poudarja direktor Gorenja MDM Marko Klinc. "Od štirih štipendistov iz Kragujevca, ki smo jih poslali na izobraževanje v Velenje, sta se dva odločila za nadaljevanje šolanja strojništva na Višji strokovni šoli v Celju in tudi pri tem ju bomo podprli s štipendijo. Štipendiste iz Srbije sicer želimo zaposliti v Kragujevcu, a tudi, če bi želeli ostati v Sloveniji in se zaposliti v Gorenju Orodjarni, so jim vse možnosti odprte."

V Gorenju MDM se bodo tudi v prihodnje bodo povezovali z različnimi institucijami znanja v Srbiji in v Sloveniji, saj želijo bogato znanje in izkušnje iz podjetja prenesti na mlade bodoče sodelavce, s tem pa prispevati k trajnostnemu razvoju podjetja in dejavnosti.

Gorenje MDM je hčerinska družba velenjskega Gorenja Orodjarne. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2013 in danes v Kragujevcu, ki ima več kot stoletno tradicijo orodjarstva, zaposluje 90 ljudi. Lani so ustvarili 4,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, izdelujejo pa orodja za predelavo pločevine, brizganje plastike itd. za avtomobilsko industrijo ter industrijo bele tehnike.