O-STA

Minister G. Žmavc na otvoritvi Muzeja Rezijanskih ljudi

V soboto, 14. oktobra 2017, je bil na Solbici, najbolj starosvetni vasi v Reziji, odprt etnografski muzej, imenovan Muzej Rezijanskih ljudi. V njem bosta tudi sedež rezijske izpostave Zveze slovenskih kulturnih društev v Italiji in sedež domačega društva Rozajanski dum.

Odprtje muzeja predstavlja veliko pridobitev za Rezijane, ki vztrajajo pri prepričanju, da sta rezijanska kultura in rezijansko narečje del slovenske kulture in slovenskega jezika, in se za ohranitev ter ponovno uveljavitev tega prepričanja tudi vztrajno ter trdo borijo. Dolgoletna voditeljica te skupine je Luigia Negro, ki ji je zadnja leta v veliko oporo tudi mlajši sodelavec Sandro Quaglia. Muzej si je prej 23. leti zamislila prav ona, njeno zamisel pa je nemudoma podprl Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je ob tem dogodku poudaril veselje matične domovine ob tako velikem dosežku in zagotovil njeno podporo vsem načrtom ter dejavnostmi rezijanskih Slovencev tudi v prihodnje.

Slovesnega dogodka se je udeležila mno žica ljudi. Prisotni so bili tudi predstavniki italijanske oblasti ter predstavniki in pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti, med drugimi, Igor Gabrovec, podpredsednik Deželnega sveta FJK, Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij in Rudi Pavšič, predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze.