O-STA

CodeOn - Skodiraj svoj potencial!

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko bodo v sredo, 25. 10. 2017, ob 17. uri v okviru vseevropske pobude Europe Code Week potekale 4 brezplačne tematske delavnice. Mladi med 15. in 18. letom bodo lahko sodelovali v delavnicah: programiranje, ustvarjalni laboratorij, spletna samoobramba in Arduino senzorji. Delavnice bodo potekale pod mentorstvom Simbioze, Rampa Laboratorija in Fakultete za elektrotehniko UL. Dogodek podpirata tudi Google in Meet-and-Code pobuda.

Mladi programiramo 4: Ustvari svojo spletko s HTML in CSS!

V sodobnem času, kjer je že vse na internetu, je dobro poznati delovanje spleta ter okolja, v katerem lahko ustvarite svojo osnovno spletno stran. Na delavnici bodo udeleženci spoznali osnove spletnega programiranja in naredili zasnovo za svojo prvo spletno stran. Delavnica vsebuje pregled osnov in zgradbo HTML dokumenta, skupaj s HTML elementi. Prav tako bodo uporabili slogovne elemente (glavni naslovi in odstavki, seznami, hiperpovezave) in slike (vstavljanje slik v HTML dokument). Ob tem se bodo naučili tudi osnove CSS dokumenta ter povezavo med HTML in CSS dokumenti, za piko na i pa uporabili CSS in kontraste/barve/pisave. Delavnica bo potekala pod mentorstvom Simbioze.

Samoobramba za računalnikom

Ali ste vedeli, da je mogoče ugrabiti pametno žarnico in z njo izvajati kibernetski napad? Zaščitite sebe in svoje pametne naprave na delavnici Samoobrambe za računalnikom! Na predstavitveni delavnici bodo udeleženci spoznali, kako deluje internet, kaj vse v njem preži na nas in pričeli z osnovami komuniciranja med omrežnimi napravami. Razjasnili bodo osnovne pojme in si ustvarili približen zemljevid računalniških omrežij. V drugem delu bodo pogledali, kako lahko zavarujemo svoje računalnike in omrežja. Ta del je namenjen pregledu varnostnih mehanizmov računalnikov in drugih naprav. Pričeli bodo z analizo gesel, nato bodo pregledali funkcije in značilnosti protivirusnih aplikacij, funkcionalnosti avtomatičnega posodabljanja operacijskega sistema, ter se pogovorili o varnostnih kopijah ter o uporabi in zavarovanju svoje identitete, ki temelji na digitalnih potrdilih. Na koncu bodo skočili v prihodnost in preučili t. i. Internet stvari. Samoobrambo za računalnikom izvaja Simbioza.

Arduino: Ustvarjanje slik s pomočjo senzorjev

Na delavnici se udeležencem predstavijo osnove programiranja z Arduinom, uporabo senzorjev in programiranje v Processingu, kjer se pobližje spoznajo z vizualizacijo dobljenih podatkov. Delavnica poteka v dveh sklopih. V uvodu se pove nekaj o zgodovini grafičnih prikazov podatkov in njenem razvoju. Sledi teoretični uvod, v katerem se razloži delovanje Arduina, senzorjev in drugih pripomočkov, ki so potrebni za pridobivanje podatkov s pomočjo senzorjev. V drugem delu se predstavi programski jezik Processing in pokaže različne primere vizualizacije podatkov. Nato udeleženci sami sprogramirajo/modificirajo/igrajo z želeno grafično podobo podatkov na osnovi že vnaprej pripravljenih primerov. Na koncu se Arduino poveže s programom, tako da se dobljena vizualizacija spreminja v odvisnosti od zaznanih podatkov, ki jih bere senzor. Delavnico Arduino senzorjev bo izvedel Rampa Lab.

Spoznaj Ustvarjalni laboratorij (FabLab)!

Kaj se dogaja v FabLab-ih? Gre za odprt prostor za ustvarjanje, kjer lahko posamezniki uporabljajo najnaprednejšo opremo in tehnologijo. Tam najdete 3D tiskalnike, laserske stroje za rezanje in graviranje ter CNC stroj, ki vam bo pomagal pri uresničitvi ideje ali vam dal novo. Skupaj z ustvarjalci iz fakultete bodo udeleženci spoznavali okolje slovenskega ustvarjalnega laboratorija. Spoznavali bodo, kako lahko na praktičen način spoznavajo znanost in ob tem združujejo vse, kar jih zanima, dobijo praktične učne izkušnje in povečajo interes za izobraževanje v smeri STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Delavnica bo potekala pod mentorstvom Fakultete za elektrotehniko UL.

Število mest je omejeno, prijavite se lahko tukaj.