O-STA

Nagovor predsednika MSS ob prihajajočih predsedniških volitvah

22. oktobra nas čakajo predsedniške volitve, kjer se za glasove mladih volivcev poteguje 8 kandidatk in kandidatov. Ob tej priložnosti je predsednik Mladinskega sveta Slovenije, krovnega združenja mladinskih organizacij, ki delujejo na nacionalnem nivoju, Tin Kampl, pripravil nagovor za mlade.

Dragi mladi,

v nedeljo nas čakajo predsedniške volitve. Ponoven odhod na volišča. Mnogi med nami ne vidite smisla v udeleževanju volitev. Zdi se nam, da naši glasovi ne štejejo. Da našega mnenja ne jemljejo resno.

Občutek, da se interesi nas mladih ne uresničujejo, ni napačen. Politika nas smatra, kot nepomembne, saj do zdaj še nismo uspeli ključno vplivati na izide volitev. V primerjavi s starejšimi kolegi, za katere velja, da so močna volilna baza, smo mladi tisti, za katere velja, da se volitev ne udeležujemo in da glasujemo razpršeno. Sicer je res, da smo v retoriki politike v zadnjih letih močno prisotni, vendar se ta retorika v enaki meri ne odraža v konkretnih ukrepih, ki bi naslavljali izzive mladih.

Politika sama ne bo naredila potrebnih sprememb, da bi se mladim približala, če se v to politiko ne bomo vmešali mladi sami in spremenili vzorce delovanja, ki so danes prevladujoči. To pa lahko storimo tako, da najprej gremo na volitve, kandidiramo, oddamo svoj glas, izražamo stališča in preko vseh kanalov, ki

so nam na razpolago, zahtevamo spremembe.

Če želimo, da nas bodo jemali resno, moramo zadeve prevzeti v svoje roke. Jasno moramo pokazati, da smo tukaj in zdaj. In da nam ni vseeno, v kakšni družbi bomo živeli. Ohranjanje mladih v nekonvencionalnih oblikah participacije je v interesu politike, saj jih s tem na nek način ohranja v prostoru, ki je dovolj odmaknjen od tistih kanalov, ki lahko dosegajo spremembe: volitev.

Zato, če želimo, kaj spremeniti, moramo svojo moč pokazati na volitvah. Politiki je potrebno pokazati, da smo mladi tukaj s svojimi interesi in potrebami in da smo se za njih pripravljeni tudi boriti. Predsedniške volitve izkoristimo, da opozorimo nase, da se stranke zganejo in začnejo zavedati, da z mladimi ni šale.


Prihodnost pripada nam, mladim. Vzemimo jo v roke!

Za več informacij se obrnite na pr@mss.si (040-797-994).

Mladinski svet Slovenije