O-STA

Odlični v znanosti - med najboljšimi dosežki tudi projekt ljubljanske Fakultete za elektrotehniko

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije vsako leto pripravi projekt Odlični v znanosti. Med predstavitvami petih izjemnih dosežkov s področja tehniških in enega s področja interdisciplinarnih ved, so predstavili tudi projekt FE UL - Razvoj in implementacija inovativnega hibridnega sistema vodenja naprave za rehabilitacijo hoje. Avtorja projekta sta prof. dr. Igor Škrjanc in as. dr. Matevž Bošnak iz Laboratorija za avtonomne mobilne sisteme.

Hibridni sistem vodenja naprave za rehabilitacijo hoje

Predstavljeni projekt obsega razvoj ter eksperimentalno implementacijo inovativnega hibridnega sistema vodenja naprave za rehabilitacijo hoje. Na podlagi pozitivnih rezultatov testiranj naprave v nadzorovanem kliničnem okolju ter za zaščito interesov vključenih industrijskih partnerjev so za inovacijo že vložili patentno prijavo na evropski patentni urad. Hibridni sistem vodenja naprave za rehabilitacijo hoje omogoča kombinacijo avtonomnega ter ročnega oz. intuitivnega vodenja naprave z nakazanimi premiki telesa. Pri slednjem gre za zaznavanje nezavedno nakazanih premikov, ki nakazujejo uporabnikovo željo za smer in hitrost gibanja. Sistem je sestavljen iz kompenziranih senzorjev nagiba v navpičnih podpornih nosilcih, varnostnih senzorjih razdalje in dotika, vgrajenega sistema s programsko opremo ter zaprtozančnih pogonskih sklopov.

Olajšana rehabilitacija po kapi

Vgrajen računalniški sistem preko senzorjev zaznava premike telesa ter upravlja hitrost in smer premikanja naprave, hkrati pa preprečuje trke naprave s predmeti ali ljudmi v okolici. Zaradi intuitivne in preproste uporabe naprave se lahko bolnik in terapevt popolnoma posvetita postopku rehabilitacije. S testi sistema v kliničnem okolju so že potrdili pravilno delovanje naprave ter primernost le-te v postopku rehabilitacije hoje po kapi.