O-STA

Subkulture danes?

Vabljeni na pogovor o knjigi V vrtincu subkultur, ki je izšla lani pri Založbi Sophia.

Pogovor bo potekal v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka na Fakulteti za družbene vede v torek, 21. novembra, ob 10. uri.

O knjigi in nasploh o uporabnosti pojma subkultura danes se bodo pogovarjali avtorica Jasna Babić, Marta Gregorčič, Robert Bobnič in Mitja Velikonja, moderiral pa jo bo urednik knjige Uroš Zorman.

Fakulteta za družbene vede v sodelovanju z Založbo Sophia

O KNJIGI:

Izvirno temeljno delo na področju slovenske humanistike in kulture. Osnovna tema knjige so subkulture, natančneje: analiza obstoječih subkulturnih teoretskih konceptov. Avtorica na osnovi svojega večdesetletnega delovanja na tem področju prikazuje, kako so se oblikovale in spreminjale definicije subkultur, kako se je razvijalo pojmovanje oziroma več soobstoječih konceptov subkultur in raziskovalnih tradicij, kje so bili poudarki v posameznih raziskovalnih obdobjih, ki so vplivali na spremembo splošne definicije subkultur vse do danes. Vsebinsko se je omejila na teoretska dognanja in razlage, ki so jih razvili pisci kulturnih študij v povezavi z mladinsko kulturo, zlasti glasbo. Skozi besedilo se prepletajo tri glavne smernice: ali lahko govorimo o obstoju univerzalne subkulturne teorije, ali subkulture lahko razložimo s konceptom, ki predvideva homogene, razredno utemeljene prakse, in ali so sodobne subkulture vpete v marketing lastnih identitet. Knjiga je tako historični in vsebinski prerez subkulturnih konceptov.

Več o knjigi na http://www.zalozba-sophia.si/katal.../2016/v-vrtincu-subkultur

O AVTORICI:

Mag. Jasna Babič je sociologinja in kulturologinja, raziskovalka na Mirovnem inštitutu (področje raziskovanja: kulturna politika, civilna družba), vse od leta 1998 soustvarja program AKC Metelkova mesto, je avtorica številnih tekstov na tem področju, knjiga pa je njen prvenec.

Izid knjige je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.