O-STA

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko poteka že 11. mednarodna doktorska šola na temo elektroporacije

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Onkološkim Inštitutom Ljubljana organizira že enajsto mednarodno doktorsko šolo o tehnologiji elektroporacije in zdravljenju z njo − Electroporation based Technologies and Treatments (EBTT), ki poteka od 13. do 19. novembra na Fakulteti za elektrotehniko.

61 udeležencev iz 14 držav

Na otvoritvi je zbrane najprej pozdravil doc. dr. Peter Kramar, ki je na kratko prestavil zgodovino 35 let raziskovanj na področju elektroporacije. Na letošnji mednarodni doktorski šoli sodeluje 61 udeležencev iz 14 različnih držav. Od leta 2003, ko so pričeli z organizacijo srečanj, je znanstveni sestanek in podiplomsko šolo obiskalo že 760 udeležencev iz 39 držav.

Na otvoritvi tudi francoski ataše za znanost in visoko šolstvo

Prof. dr. Damijan Miklavčič je poudaril pomen srečanja, ki se odvija že 11. leto zapored. Mednarodna doktorska šola o tehnologiji elektroporacije in zdravljenju z njo je edinstveno srečanje v svetovnem merilu, ki na enem mestu zbere "pionirje" genske elektrotransfekcije, elektrokemoterapije in druge najvidnejše raziskovalce na področju elektroporacije. Namen šole je izmenjava najnovejših dognanj in širjenje znanj prihajajočim raziskovalcem in uporabnikom na elektroporaciji temelječih terapij in tehnologij. Prof. dr. Miklavčič je direktor šole EBTT in skupaj z dr. Lluisom M. Mirom vodi tudi mednarodni raziskovalni slovensko-francoski laboratorij, ki pri organizaciji šole igra pomembno vlogo. Otvoritve se je zato udeležil tudi ataše za znanost in za visoko šolstvo g. Pierre Barthelemy s francoskega veleposlaništva v Sloveniji. Organizatorjem šole se je zahvalil, da aktivno sodelujejo pri oblikovanju odnosov med Slovenijo in Francijo.

Doktorsko šolo priznava Zdravniška zbornica Slovenije

Predstojnica Doktorske šole Univerze v Ljubljani prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela je povedala, da je v doktorskem študijskem programu na Univerzi v Ljubljani letos vključenih 1500 doktorskih študentov. V času mednarodne doktorske šole bodo potekala predavanja, delavnice in praktične vaje. Študentje, ki bodo v času srečanja na kratko predstavili svoje delo, si lahko na tak način zagotovijo 5 kreditnih ECTS točk, sodelujoči pa tudi 34 CME-kreditov, saj doktorsko šolo priznava Zdravniška zbornica Slovenije.

Pozdrav dekana FE UL prof. dr. Gregorja Dolinarja

Zbrane na otvoritvi je pozdravil tudi dekan ljubljanske Fakultete za elektrotehniko prof. dr. Gregor Dolinar. Poudaril je, da je internacionalizacija eden od pomembnih ciljev fakultete, mednarodna doktorska šola o elektroporaciji pa pomemben del internacionalizacije.

Vsestranskost metode elektroporacije

Elektroporacija, ki jo imenujejo tudi metoda prihodnosti, je izjemno vsestranska in uporabna na različnih področjih. Uspešno jo uporabljajo v medicini, živilski tehnologiji, biologiji, biotehnologiji ter ekologiji, pri zdravljenju različnih vrst raka, uporabljajo pa jo tudi pri procesu čiščenja vode in pasterizaciji. Na letošnji mednarodni šoli bodo raziskovalci, med njimi številni gostujoči predavatelji, predstavili 16 strokovnih predavanj in 23 krajših predstavitev v zvezi z elektroporacijo celične membrane, njenimi mehanizmi in aplikacijami v biologiji, medicini in biotehnologiji. Pomembna tema bo tudi možnost uporabe elektroporacije v prihodnosti. Prvo letošnje predavanje z naslovom "Celica v električnem polju: transmembranska napetost" je predstavil prof. dr. Tadej Kotnik. Več o programu lahko najdete na http://2017.ebtt.org/.