O-STA

Telekom Slovenije uvaja tehnologijo, ki bo izboljšala uporabniško izkušnjo uporabnikom fiksnih širokopasovnih storitev

Ljubljana, 22. decembra - Telekom Slovenije še naprej nadgrajuje zmogljivost in prepustnost tako fiksnega kot mobilnega omrežja. V letošnjem letu so tako v Telekomu Slovenije mobilno omrežje četrte generacije pričeli aktivno nadgrajevati s tehnologijo 4G+ (LTE-Advanced) ter nadaljevali s širitvijo optičnega omrežja, v začetku prihodnjega leta pa bodo ponudili rešitev, s pomočjo katere bodo višje internetne hitrosti omogočili tudi uporabnikom, ki za fiksne širokopasovne storitve uporabljajo bakrene povezave, hkrati pa imajo dostop do mobilnega omrežja LTE/4G.

Telekom Slovenije bo tako uporabnikom omogočil sočasno uporabo bakrenega (xDSL) in mobilnega omrežja LTE/4G, na ta način kombiniran prenos podatkov pa bo prek t. i. hibridnega dostopa zagotovil še boljšo uporabniško izkušnjo ob hkratni uporabi interneta in televizije. "Navedena rešitev je logičen nadaljnji korak v smeri razvoja enotnega omrežja, ki v Telekomu Slovenije poteka že nekaj let, saj tehnološki razvoj omogoča vedno večjo konvergenco omrežij. S postopno integracijo omrežja in različnih tehnologij v enovito infrastrukturo, ki bo zagotavljala dostop do storitev s katerokoli tehnologijo, žično ali brezžično, uporabnikom omogočamo uporabo najsodobnejših komunikacijskih storitev in odlično uporabniško izkušnjo, in sicer ne glede na tehnologijo, ki deluje v ozadju," ob tem poudarja Matjaž Pogačnik, direktor Dostopovnih omrežij v Telekomu Slovenije.

Podrobnosti komercialne ponudbe bo Telekom Slovenije predstavil v januarju 2018, pri tem pa bodo prenosne hitrosti, ki jih bo posamezni uporabnik lahko dosegal, omejene na realno dosegljive hitrosti, ki ne preobremenjujejo mobilnega omrežja. Uporabniki paketov TopTrio, ki se bodo odločili za možnost hibridnega dostopa kot dodatne storitve, bodo prejeli poseben modem s SIM-kartico in komunikator IPTV BOX S.

Strokovnjaki Telekoma Slovenije so sicer že maja 2015 predstavili lastno tehnološko rešitev, s pomočjo katere so uporabnikom omogočili internet, fiksno telefonijo in televizijo prek mobilnega omrežja LTE/4G. Telekom Slovenije rešitev omogoča uporabnikom na območjih, kjer vzpostavitev fiksnega priključka ni možna, je pa na voljo mobilni signal LTE/4G.