O-STA

Škrabčeva domačija 24. januarja vabi na dogodek v družbi Toneta Partljiča in Petre Vidali

Škrabčeva domačija se v novo leto odpira s širokim stasom in gromkim glasom najvidnejšega slovenskega komediografa.

V sredo, 24. januarja, ob 18. uri vas vabimo v Škrabčev skedenj, na večer z zmeraj vihravim Tonetom Partljičem in njegovo mariborsko someščanko, urednico in novinarko Petro Vidali.

V srca se nam je usedel z Očetom, socialističnim kulakom. Na kavče pred takrat še črno-belimi televizijskimi zasloni nas je ob nedeljskih večerih zvabil s Ščukami in neskončno smešnimi liki iz sosednje pisarne. Mnogim amaterjem na ljudskih odrih je odstrl zavese v skrivnosti igralskega zapeljevanja. Puščobna nakladanja v skupščinskih klopeh je znal presekati z zabavnimi posegi. Zadnja leta se iz svoje delovne sobe najraje ozira po domačem mestu, ubeseduje njegovo posebno toplino in oživlja zbledele slike in like iz njegove preteklosti. Tone Partljič je avtor, ki ga brez pomislekov vzamemo za svojega. Blizu nam je, ker so mu blizu ljudje, ki so nam blizu. In ker meni, da se moramo ljudje ob komedijah "najmanj tudi smejati".

Življenjska zgodba je Toneta Partljiča je pestra: otrok hlapca in dekle, ki je hotel prijeti sonce, je postal podeželski učitelj, nadaljeval kot dramaturg, uspešno umetniško vodil ljubljansko Mestno gledališče in nacionalno Dramo, direktoroval Borštnikovemu srečanju, predvsem pa pisal. Nagrade, tudi najvidnejše, pričajo, da zna biti uspešen mladinski pisatelj, odmeven dramatik, spreten scenarist in raziskujoč kronist.

Petra Vidali je kulturna urednica časnika Večer in njegova kritična soustvarjalka, ob tem pa je založbo Litera s svojimi uredniškimi izbori vpisala med najvidnejše posrednike prevodne literature.