O-STA

Nemško gospodarstvo s polnimi obrati

Ljubljana, Berlin, 12. februar 2018 - nemško gospodarstvo raste že zadnjih osem let, zadnja štiri leta s povprečno 2-odstotno letno stopnjo. Raziskava Združenja nemških gospodarskih zbornic kaže, da bo rast v letu 2018 kar 2,7-odstotna, podjetja pa bodo zaposlila novih 600.000 delavcev. Omenjeni podatki bodo pozitivno vplivali na gospodarske odnose med Slovenijo in Nemčijo.

Optimizem nemških podjetij se po rahli jesenski zadržanosti spet dviguje. Večja poraba še naprej deluje kot motor gospodarske rasti. Večajo se tudi pričakovanja glede izvoza, zahvaljujoč predvsem gospodarskemu razvoju Evrope. Še najbolj pomembno pa se zdi, da bo po dolgotrajni investicijski zadržanosti tudi na tem področju gospodarstvo pridobilo na svoji moči.

Generalni direktor Združenja nemških gospodarskih zbornic dr. Martin Wansleben je ob tem povedal: "Večja kot bosta rast in načrti za širitev v podjetjih, bolj opazna bodo ozka grla za nadaljnjo širitev v naslednjih letih. Daleč največja ovira z gospodarskega vidika je pomanjkanje usposobljenih delavcev. V letu 2010 je pomanjkanje delovne sile kot oviro videlo 16 % podjetij, danes že vsako šesto podjetje. Poleg tega so zaradi slabe infrastrukture učinki digitalizacije v Nemčiji omejeni. Podobno so v slabem stanju ceste in železnice, ki otežujejo razvoj modelov povezane proizvodnje. Nemška podjetja kažejo interes za investicije v domačem okolju, a bo treba prilagoditi več kot 10 let staro davčno zakonodajo. Nenazadnje se gospodarska okolja izboljšujejo v Avstriji, Franciji v ZDA in na Kitajskem."

Nemška podjetja so veliko bolj optimistična glede prihodnosti, tako glede pričakovanj gospodarske rasti kot tudi pri investicijskih namenih. Med gospodarskimi panogami je ponovno na zaupanju pridobila industrija in se vrnila na prvo mesto, sledi ji storitvena panoga. Nemška podjetja želijo v celoti vlagati več kot kdaj koli prej. Načrtujejo se rekordne stopnje naložb v širitev in inovacije izdelkov. Digitalizacija vse bolj postaja gonilo investicij. Poleg novih poslovnih modelov in proizvodnih procesov podjetja opažajo veliko povpraševanje po modernizaciji obstoječih izdelkov in procesov. Dodaten zagon prihaja iz tujine. Izvozna pričakovanja industrije se že četrtič zapored izboljšujejo. Gospodarsko okrevanje v EU se nadaljuje, kljub temu nemško zunanje okolje ostaja polno izzivov za podjetja , saj se sooča s številnimi političnimi konflikti in protekcionizmom.

Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice je dodala: "Dobri nemški gospodarski obeti so dober in hkrati pomemben znak za slovenske izvoznike, ki tako lahko računajo na večji obseg naročil ali nove poslovne priložnosti. Ne le v Nemčiji, tudi v Sloveniji je velika ovira pomanjkanje kadrov, pri čemer ne govorimo zgolj o kvalificirani delovni sili, ampak tudi o visoko izobraženi, ki ustvarja dodano vrednost podjetij. Podobno velja za obe državi, ko govorimo o lokacijskih dejavnikih privlačnosti za investicije, kjer bi Slovenija morala narediti preskok na področju davčne in delovnopravne zakonodaje."

Raziskava Združenja nemških gospodarskih zbornic z začetka leta 2018 je bila opravljena med okoli 26.000 nemškimi podjetji.

***

Za več informacij ali izjavo se prosim obrnite na:

Žiga Fišer, presse@ahkslo.si, +386 41 732 710