O-STA

Skupina raziskovalcev, med katerimi je tudi profesor Fakultete za elektrotehniko UL, razvila novo metodo za diagnostiko in terapijo raka

Mednarodna skupina raziskovalcev, med katerimi je tudi prof. ddr. Aleš Iglič s Fakultete za elektrotehniko, je odkrila novo metodo za diagnostiko in terapijo raka z uporabo z gadolinijem dopiranih TiO2 mikrokroglic. Posebnost je v tem, da lahko dopirane TiO2 mikrokroglice sočasno uporabimo tako za lociranje rakastih celic (t.j. diagnostiko) kot tudi za njihovo uničenje (t.j. terapijo), ki je posledica nastajanja reaktivnih kisikovih spojin ob osvetlitvi TiO2 mikrokroglic v rakastem tkivu z UV svetlobo.

Raziskava prof. ddr. Aleša Igliča in sodelavcev se je uvrstila tudi med deset najodmevnejših raziskovalnih projektov Univerze v Ljubljani v letu 2017. Znanstveni članek Multifunctional Gadolinium-Doped Mesoporous TiO2 Nanobeads: Photoluminescence, Enhanced Spin Relaxation, and Reactive Oxygen Species Photogeneration, Beneficial for Cancer Diagnosis and Treatment so v letu 2017 objavili v ugledni reviji Small, letos pa je bil njihov raziskovalni dosežek izpostavljen tudi v članku v Advanced Science News.

Združene moči domačih in tujih raziskovalcev

Delo je rezultat sodelovanja raziskovalcev s članic Univerze v Ljubljani, in sicer Zdravstvene fakultete (Roghayeh Imani, Veronika Kralj-Iglič), Fakultete za elektrotehniko (Roghayeh Imani, Aleš Iglič), Medicinske fakultete (Aleš Iglič), Biotehniške fakultete (Veno Kononenko, Neža Repar, Damjana Drobne) ter Inštituta Jožef Stefan (Tomaž Apih). Sodelovali so tudi raziskovalci z Univerze v Hannovru v Nemčiji (Ralf Dillert, Detlef W. Bahnemann), Univerze v Uppsali na Švedskem (Meysam Pazoki, Gerrit Boschloo, Tomas Edvinsson) in Državne univerze v St. Petersburgu v Rusiji (Detlef W. Bahnemann). Prva avtorica članka dr. Roghayeh Imani, ki prihaja iz Irana, je bila najprej zaposlena kot mlada raziskovalka v Laboratoriju za klinično biofiziko na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani (mentorja V. Kralj-Iglič in A. Iglič, somentor A. P. F. Turner, FRSC), potem pa kot podoktorska raziskovalka v Laboratoriju za biofiziko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Objava je rezultat internacionalizacije študentov in profesorjev Univerze v Ljubljani.