O-STA

V Telekomu Slovenije so predstavili rezultate še drugega evropskega projekta za razvoj rešitev pete mobilne generacije: v okviru projekta Charisma so se osredotočili na razvoj mehanizmov za razbremenitev omrežja

Ljubljana, 9. marca - V teh dneh se je s predstavitvijo rezultatov v Telekomu Slovenije zaključil še drugi evropski projekt iz programa "Obzorje 2020", v okviru katerega so se strokovnjaki ukvarjali z razvojem rešitev pete generacije mobilnih omrežij - 5G. Partnerji iz devetih držav so se v okviru projekta Charisma osredotočili na razvoj mehanizmov za razbremenitev omrežja, s čimer bi bil zagotovljen pretok podatkov do končnega uporabnika po najkrajši možni poti (offload) ter razvoj varnostnih "end-to-end" mehanizmov v konvergentnem virtualiziranem odprtem dostopovnem omrežju. Ključna vloga Telekoma Slovenije pri tem je bila vzpostavitev testnega okolja ter priprava scenarijev za testiranje in validacijo različnih konceptov, kot so rešitve pametnih omrežij (smart grid), e-zdravje in internet stvari.

V okviru projekta Charisma (Converged Heterogeneous Advanced 5G Cloud-RAN Architecture for Intelligent and Secure Media Access) so partnerji razvili arhitekturo omrežja, ki omogoča doseganje ključnih kazalnikov uspešnosti skladno z zahtevami združenja 5G PPP. 5G PPP je iniciativa Evropske komisije, industrije, operaterjev, ponudnikov storitev, podjetij ter raziskovalcev za usklajen razvoj prihodnjih generacij telekomunikacijske infrastrukture.

Tako so bili ob začetku projekta opredeljeni konkretni uporabniški primeri, na podlagi katerih so partnerji raziskali ključne dejavnike in postavili izhodišča za samo zasnovo arhitekture omrežja 5G. Nato so definirali arhitekturo omrežja 5G, v okviru katerega so pripravili ustrezne rešitve strojne in programske opreme, ki zagotavljajo nizko zakasnitev in naslavljajo ključne varnostne vidike omrežij pete generacije. Razvite rešitve programske opreme omogočajo orkestracijo omrežja ter nudijo podporo odprtemu dostopu in delitvi omrežnih virov (rezinjenju omrežja). Vsi rezultati so podprti z izsledki demonstracij v živo, predstavljeni pa so bili v laboratorijih Telekoma Slovenije, španskega operaterja APFutura in raziskovalnega inštituta The National Centre for Scientific Research Demokritos.

Mednarodni konzorcij projekta Charisma sestavlja štirinajst partnerjev iz devetih držav: Nemčije, Velike Britanije, Grčije, Španije, Portugalske, Luksemburga, Izraela, Francije in Slovenije. Poleg Telekoma Slovenije so v projektu sodelovali še neprofitni tehnološki center i2CAT, inštitut Fraunhofer-Gesellschaft, razsikovalni center The National Centre for Scientific Research Demokritos (NCSRD), tehnološka podjetja APFutura, InnoRoute, INCITES Consulting SARL, JCP-Connect, Altice Labs, Ethernity Networks, Ericsson, univerza The University of Essex ter operaterja INTRACOM TELECOM in COSMOTE. Projekt Charisma je potekal od leta 2015, skupna vrednost pa znaša 5,9 milijona evrov. Sredstva je v celoti zagotovila Evropska komisija.

Program Obzorje 2020 vključuje projekte EU s področja raziskav in inovacij, ki z mednarodnim sodelovanjem podpirajo vrhunske raziskovalne projekte z namenom bolj uspešnega soočanja z družbenimi izzivi in s tem večje konkurenčnosti EU v prihodnje. Telekom Slovenije s sodelovanjem v tovrstnih projektih kot tehnološko napreden operater aktivno sodeluje pri razvoju novih telekomunikacijskih rešitev na mednarodni ravni.

Več o projektu: http://www.charisma5g.eu/.