O-STA

Na Besedni postaji jutri, 13. marca 2018

Na Besedni postaji v torek, 13. marca 2018, ob 18.00 uri (Modra soba na Filozofski fakulteti UL)

Vabljeni na predstavitev nove knjige Od klasične sociologije k mednarodni historični sociologiji: izvori in narava modernosti sociologa Tiborja Rutarja. V pogovoru o knjigi se bosta avtorju pridružila prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat in doktorski študent sociologije Žiga Horvat (FF LJ).

V knjigi avtor prek mnogo zanimivih zgodovinskih primerov (na primer, francoskega, nemškega, ruskega in japonskega prehoda v kapitalizem v 19. stoletju ter mednarodnih dogodkov v desetletjih pred prvo svetovno vojno) kritično analizira metodološke pomanjkljivosti klasične sociologije Emila Durkheima, Maxa Webra in Karla Marxa ter preiskuje različno uspešne poskuse premoščanja teh pomanjkljivosti v novih paradigmah tako imenovane mednarodne historične sociologije, kot sta teorija neenakomernega in kombiniranega razvoja ter politični marksizem.

Tibor Rutar je docent na Univerzi v Mariboru in Univerzi v Ljubljani, kjer predava historično sociologijo, sodobno družbeno teorijo in filozofijo družbenih ved. Trenutno zaključuje s pisanjem svoje tretje knjige Mikrotemelji in makrovzroki družbenih pojavov.

Knjigo lahko prelistate tukaj.