O-STA

Na turnirju Lego Masters 2018 se bo pomerilo kar 33 ekip

Lego Masters 2018
Na Fakulteti za elektrotehniko bo 5. aprila že šesto leto zapored potekal turnir Lego Masters.
Na turnirju Lego Masters se bo pomerilo 33 ekip.

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bo 5. aprila že šesto leto zapored potekal turnir Lego Masters 2018. Turnir je vedno bolj priljubljen med študenti in dijaki, kar se vidi tudi v porastu prijavljenih ekip, ki jih je letos kar 33, od tega 8 študentskih ter 25 dijaških. Dijaki prihajajo iz srednjih šol iz Celja, Velenja, Ljubljane, Jesenic, Črnomlja, Brežic, Kočevja, Nove Gorice, Škofje Loke ter Novega mesta.

Tudi letošnja naloga zahteva izdelavo in programiranje avtonomnega mobilnega sistema, s katerim se bodo ekipe pomerile med sabo v vnaprej določenem izzivu. Študentje se bodo pomerili v izzivu z naslovom "Ujemi me, če me moreš", ki od ekip zahteva izdelavo in programiranje sistema, ki zna slediti določeni trajektoriji, se na poligonu lokalizirati in izogibati oviram. Dve ekipi se bosta istočasno s svojima mobilnima sistemoma pomerili na tekmovanju v krožnem dirkališču z ovirami. Zmaga ekipa, katere avtonomno vozilo ujame oz. se bolj približa nasprotnikovemu. Pri tem se položaji vozil in ovir določijo naključno. Dijaki pa se bodo s svojimi avtonomnimi vozili pomerili v izzivu razvrščanja barvnih objektov v zbiralnike po ujemajočih barvah objektov in zbiralnikov. Tudi tu bo prisotno tekmovanje, kjer bo pomembna hitrost vozil, saj bodo določeni objekti skupni obema robotoma, ki startata istočasno, dosegel pa jih bo tisti, ki bo hitrejši.

Zabavno in poučno hkrati

Na tekmovanju Lego Masters dijaki in študentje dokazujejo svoje znanje robotike, avtomatike in senzorike. Glavni cilj pa je ekipno delo med tekmovalci, vzpodbujanje projektno orientiranega razmišljanja ter pridobitev dodatnih praktičnih znanj skozi igro. Tovrstna znanja niso uporabna samo na področju razvoja avtonomnih sistemov, ampak tudi pri načrtovanju, optimiranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih.

Študentske ekipe se lahko potegujejo tudi za nagrado najbolj inovativne rešitve problema. Posterji, na katerih morajo na kratko opisati svoj projekt, bodo na dan tekmovanja razstavljeni v avli fakultete, strokovna komisija pa bo ocenila najboljšo rešitev in nagradila ekipo.

Vse večja priljubljenost tovrstnih tekmovanj

Tovrstna tekmovanja potekajo tudi drugje po svetu in so običajno namenjena osnovnošolcem, srednješolcem in študentom. Povsod pa za izdelavo avtonomnega mobilnega sistema uporabljajo komplete Lego Mindstorms. Tekmovanje Lego Masters 2018 na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani organizirata Laboratorij za avtonomne mobilne sisteme (LAMS) ter Laboratorij za modeliranje, simulacijo in vodenje (LMSV) in je tudi letos namenjeno dijaškim ekipam vseh srednjih šol ter študentskim ekipam FE UL vseh smeri in letnikov. Letos se je na vabilo odzvalo kar 33 ekip, kar kaže na vedno večjo priljubljenost turnirja. Poleg študentskih ekip pa se bo v znanju robotike, avtomatike in senzorike na Lego Masters 2018 pomerilo tudi 25 dijaških ekip.