O-STA

Fakulteta za elektrotehniko UL v Turčiji predstavila rezultate razvojnega projekta NEXES

Ekipa Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko (LTFE) Univerze v Ljubljani
Evropski razvojni projekt NEXES se ukvarja z razvojem naslednje generacije storitev na področju klicev v sili, ki za svoje delovanje uporabljajo sodobne pametne telefone ter nove mobilne in spletne tehnologije

Ekipa Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko (LTFE) Univerze v Ljubljani se je v okviru evropskega razvojnega projekta NEXES, 22. in 23. marca, udeležila zadnjega mednarodnega NEXES (NEXt generation Emergency Services) pilota in delavnice v turškem Izmirju. Evropski razvojni projekt NEXES (NEXt generation Emergency Services) se ukvarja z razvojem naslednje generacije storitev na področju klicev v sili, ki za svoje delovanje uporabljajo sodobne pametne telefone ter nove mobilne in spletne tehnologije. Že od maja 2015 dalje je 17 partnerjev, med katerimi je tudi LTFE, raziskovalo, razvijalo in testiralo novo generacijo 112 storitev, ki poleg klasičnega govornega klica omogočajo tudi druge oblike komuniciranja s službami 112. Na srečanju v Izmiru v Turčiji so predstavili rezultate triletnega dela.

Predstavitev rezultatov in demonstracije scenarijev klica v sili

V prvem delu dogodka so bili predstavljeni projekt NEXES in dosežki posameznih partnerjev ter arhitektura PEMEA za posredovanje podatkovnih klicev v sili. Med govorniki je bil tudi predsednik Evropskega združenja za klic v sili (EENA), dr. Demetrios Pyrros. Tekom pilota je ekipa Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko (LTFE) Univerze v Ljubljani s partnerji iz Finske, Romunije, Španije in Turčije demonstrirala štiri kompleksne scenarije klica v sili. Komponente sistema NEXES podpirajo tudi napredne komunikacijske tehnologije, izmenjavo multimedijskih datotek, klepet, posredovanje lokacij in medicinskih podatkov. Predstavniki LTFE so aktivno sodelovali pri scenarijih z lastno mobilno aplikacijo za klic v sili, spletno dispečersko platformo z geografskim usmerjanjem ter z lastnima rešitvama za video komunikacijo med več osebami in aplikacijo za klepet.

Eden izmed scenarijev tudi krizna situacija v Izmiru

Najkompleksnejši scenarij je predstavljala večja krizna situacija v Izmiru (potres), ki je regionalni center za reševanje preobremenila s klici. Ta je s pomočjo sistema NEXES klice preusmerjal na sosednje centre, kjer je osebje pomagalo pri triaži klicev, najnujnejše klice pa so preusmerili na center reševalne službe v Izmiru. Dogodek je bil odmeven tudi širše, saj so o njem poročali na turški nacionalni televiziji TRT.