O-STA

Fakulteto za elektrotehniko UL obiskal evroposlanec Franc Bogovič

Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je obiskal evroposlanec Franc Bogovič, ki je med drugim močno vpet v projekt Pametnih vasi, za katerega je Evropski parlament že odobril prva sredstva za pilotne projekte in pripravljalne ukrepe, g. Bogovič pa je prejel nagrado za najbolj aktivnega poslanca na področju raziskav in inovacije. Na tem področju je s konkretnim delom začela tudi UL FE s partnerji, saj so v okviru programa Interreg Alpine Space pridobili financiranje za projekt Pametne vasi. Namen projekta je spodbujanje razvoja podeželskih območij s pomočjo različnih domiselnih digitalnih in drugih poslovnih rešitev, ki bi ljudem na podeželju olajšale življenje. Fakulteta za elektrotehniko UL pa se ukvarja še s številnimi drugimi projekti in aktivnostmi, kar so tudi s ponosom predstavili gospodu Francu Bogoviču.

Dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Dolinar, je gostu predstavil fakulteto, njene cilje in vizijo ter poudaril, da ima fakulteta poleg izobraževalne dejavnosti zelo močno tudi raziskovalno dejavnost. Veliko dajejo na pridobivanje financiranja za različne projekte, ena izmed ključnih stvari pa je tudi sodelovanje z gospodarstvom in direktno prenašanje znanja. Vsi prisotni so se strinjali tudi, da nujno potrebujemo tehniške kadre, ki jih trenutno v družbi zelo primanjkuje, ter da je treba spremeniti in temu prilagoditi tudi izobraževalni sistem. Tehniške poklice je treba začeti med mladimi promovirati čim prej, že v osnovni šoli.

Pametne vasi in MakerLab

Pogovor je nanesel tudi na temo pametnih vasi, s katero se intenzivno ukvarja tako Franc Bogovič, ki je na evropskem nivoju pripravil iniciativo EU4SmartVilages, kot tudi doc. dr. Emilija Stojmenova Duh v okviru Fakultete za elektrotehniko UL. Franc Bogovič je poudaril, da s pametnimi vasmi gradimo novo paradigmo razvoja Slovenije in lahko postanemo celo pilotna država pametnih vasi. Pomembno pa je sodelovanje na vseh nivojih.

Gospod Bogovič je obisk zaključil z ogledom MakerLab-a, kjer imajo študenti dostop do orodij, opreme in znanj, ki jih potrebujejo, da razvijajo svoje programerske, izdelovalne in druge inovativne spretnosti. To je tudi odlična dopolnitev k študiju, saj študentom omogoča praktično delo in spodbuja k ustvarjalnosti. MakerLab je del nacionalne mreže FabLabov, ki jo koordinira Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Kratica FabLab pomeni 'fabrication laboratory' ali odprt, nekomercialni prostor za ustvarjanje, kjer lahko posamezniki uporabljajo najnaprednejše tehnologije. Nacionalna FabLab mreža pa je z vidika povezovanja izobraževalnega sektorja z gospodarstvom ter ustvarjanja pravih kadrov za prihodnje desetletje, strateškega pomena za prihodnji razvoj Slovenije.